Жителите на Павликени подготвят живи вериги, за да блокират изграждането на петия лот на магистрала "Хемус", съобщават от "24 часа".

Те настояват преди това да бъде довършен обходният път на града, който е започнат преди близо 40 години, има изграден и жп надлез, но впоследствие строителството е замряло.

Повече от 4500 жители са се включили в протестна подписка за завършване на околовръстното шосе с дължина 4 км.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за проектиране, която все още не е приключена. Девет фирми кандидатстват за проектирането на обходния път на Павликени, след което предстои обществена поръчка за самото строителство.

Кметът на града Емануил Манолов предупреди, че има опасност лот 5 на магистралата да започне да се изгражда по-скоро от обхода. В този случай тежкотоварните камиони с трошена фракция за аутобана ще потрошат улиците на града, тъй като и трите кариери са от другата страна на Павликени. Няма алтернативен път за превозването на милиони тонове инертен материал за строителството, изрази притеснение градоначалникът.

По негови прогнози изграждането на 4-километровия обход с две кръгови кръстовища, който ще е и връзка към АМ "Хемус", ще струва 5-6 млн. лв.

Кметът увери, че ще бъде направено всичко възможно за блокиране на процеса с протести и живи вериги.