Поради обилния снеговалеж минути, след като е минал снегорин, снежната покривка на пътя отново е плътна и затова той изглежда като нечистен. Това обяснява министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Над 2600 машини били обработвали цяла нощ републиканските пътища, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Павлова коментира, че движението за тежкотоварните превозни средства в няколко области е било ограничено, защото на места при над 20 см снежна покривка, минусови температури и силни навявания пускането за движение е рисковано.

По европейските стандарти до два часа след спирането на снеговалежа, в зимен сезон, е допустимо да има снежна покривка. Допустимите стойности са до 3 сантиметра на магистралите, до 5 сантиметра на второкласните и между 7 и 10 сантиметра на третокласните пътища, обяснява още министърката.

Тя се заканва да глобяват фирмите, които не чистят добре и обещава, че ще бъдат абсолютно безкомпромисни към тях. Във връзка със сигналите за поддържането на пътната мрежа през зимния сезон, Лиляна Павлова обяснява, че санкции се предвиждат и за закъсняла реакция на фирмите. В Монтана, Враца, Русе и Хасково имало закъснение с почистването на определени участъци заради замръзнала нафта, паднал акумулатор и пр. Това били единични случаи, но те ще бъдат глобени. Машините се следят с GPS-и и на живо.

Над 2500 машини щели да бъдат в готовност за реакция тази нощ заради очакваните обилни снеговалежи. През деня, когато ситуацията е била по-спокойна, работили 960 машини. На територията на цялата страна има обилен снеговалеж, който 24 часа вали почти без да спира. Мобилизирани са всички институции, както и фирмите, имащи договори за почистване, категорична е Лиляна Павлова.

Тя призовава пътуващите да се мобилизират и да бъдат подготвени за движение през зимния сезон – със зимни гуми, а където е необходимо с вериги, да се кара бавно. По думите й, било нормално в този сезон да има сняг по платната, това се допускало и по европейските стандартни. Ние обаче трябва да бъдем активни, смята Павлова.

Затворени за почистване или поради проблеми пътища в момента няма. Магистралите не са затваряни. Те са обработвани цяла нощ, въпреки че това изисквало огромен финансов и човешки ресурс. По стандарт би следвало да затворим една по-голяма част от пътищата, да ги изчистим и тогава да ги пуснем, обяснява регионалната министърка, добавяйки че това е съобразено с факта, че това са дните, в които хората се прибират от пътувания.

Тя коментира, че със сигурност има места, където почистването не е било перфектно, но благодари на всички, които са положили усилия и са работили денонощно при минус 15 градуса. Лиляна Павлова благодари и на пътуващите, които са се съобразили с апелите да се пътува в светлите часове на вчерашния ден.