Пчеларите в Шумен, Силистра, Търговище и Разград излизат на националния протест срещу разрешената употреба на два растителни препарата, които, според тях, вредят на пчелите, съобщи БНР. Протестът е планиран за 25 март пред земеделското министерство. Тогава е Благовещение и вярването на народа ни е, че денят се започва с нещо "благо" - мед, локум, сладко.

Повод за протеста са две заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, издадени на 29 януари. С тях се разрешава контролирана употреба на два от забранените с мораториум в целия Европейски съюз неоникотиноиди, съобщи председателят на шуменската организация на пчеларите и координатор за Североизточна България Даниела Челебиева.

Според нея ще бъдат засети семена на слънчоглед и на царевица, предварително обработени с такива неоникотиноиди. "Това означава, че отново нашите пчели са застрашени от измиране в последствие от употребата на прашец от слънчоглед, а и от царевица, които са обработени", обясни Челебиева.

На празника Благовещение, когато се смята за деня на жената, пчеларите за пръви път отварят кошерите да събират сладък мед. "Тази година явно ще събират и сладка отрова. Призоваваме Министерството на земеделието и храните на диалог с всички пчеларски организации", заяви Даниела Челебиева.