Десетки пчелари от Плевенска област излязоха на протест, съобщава БНР.

Причината за недоволството им е отравянето на пчелите след употреба на силни препарати в земеделието.

Еколози пък инициираха подписка за забрана на отровите, която ще внесат в Европейската комисия.

Албена Симеонова от Фондация за околна среда и земеделие заяви, че само в Плевенско са загинали близо 20 000 пчелни семейства. Тя обясни, че заради забавени дела отравянето се е повторило и преди дни. Тя посочи, че е организирана кампания, наречена Let it bees (Да бъдат пчелите), за забрана на всички препарати, които унищожават пчелите.

Морът на пчели в Плевенско не бил заради препарат за растителна защита

Морът на пчели в Плевенско не бил заради препарат за растителна защита

Това показва проверка на БАБХ

Пчелари от различни краища на областта настояват да престане тровенето на пчелите.

Засегнати са пчелни семейства от цяла Северна България, отчасти и Пазарджишко, Бургаско - там, където "едрите зърнопроизводители пръскат безогледно полетата си и унищожават пчелите", по думи Симеонова.

Малко по-рано Европейската комисия оповести приетата Стратегия за биологично разнообразие. Тя предвижда през следващите 10 години намаляване с 50% на използването на пестициди и с 20% - на използването на торове. Сред другите цели са и заделяне на 25% от земеделската земя за биологично земеделие.

Също така се предлагат мерки за подобряване на етикетирането на храните. За постигане на целите на стратегията ще бъдат отпуснати 20 милиарда евро от различни източници, в това число европейски фондове, национално и частно финансиране.

Масово измиране на пчели в Плевенско заради незаконно пръскане

Масово измиране на пчели в Плевенско заради незаконно пръскане

Пчеларите твърдят, че проблемът се повтаря всяка година

Припомняме, в края на април миналата година пчелари отново алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.

По-късно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия.