Пешеходната зона от площад "Света Неделя" може да достигне до бул. "Тодор Александров", а по-късно и до улица "Екзарх Йосиф" при Централни хали в София.
Това стана ясно при представянето на заданието за конкурса за цялостна реконструкция на площада, съобщи пред БНР архитект Валери Иванов. 

Проектът бе показан на проведеното във вторник вечерта обществено обсъждане на заданието за архитектурно-градоустройствения проект за реконструкция на района.

Документът предвижда възстановяване, обновяване и изграждане по нов начин на площада "Света Неделя" и на прилежащите му публични пространства.

Доц. архитект Валери Иванов, ръководител на екип от катедра "Градоустройство" в УАСГ, обясни, че на срещата е обсъждано задание за бъдещия проект, който ще се разработва, вероятно в условията на едно конкурсно начало. Там е необходим баланс между сакралното пространство и ежедневното движение на столичани и туристи, между колективните потребности от търговия и други услуги и индивидуалния стремеж към уют и комфорт, заяви архитект Иванов идеите за промяна на мястото.

Той уточни, че е необходим баланс между институционалния характер на околните сгради и необходимостта от спокойствие. В този контекст заданието регламентира една най-обща рамка, едни най-общи изисквания към бъдещия проект, без това да ограничава творческата свобода.

Основните параметри, които са заложени в заданието, са стремежът да се отчете духът на мястото, уточни архитектът. По думите му, стремежът е да се създаде многофункционално пространство, което би отговорило на потребностите на всеки един потребител. Бихме желали да създадем един човешки уют, благоприятни условия за функциониране на околните сгради. Успоредно с това, без да затрудняваме комуникацията и транспорта, да осигурим едни максимално добри условия за придвижване, поясни доц. архитект Валери Иванов.

Припомняме, преди по-малко от месец общински съветници заплашиха, че ще поискат оставката на столичния зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев, защото не е предоставил анализ на внесения от него доклад в СОС за обособяване на пешеходна зона. Тя включва бул. "Витоша", ул. "Георг Вашингтон" и обособяване на "успокоена зона" в центъра, където колите да се движат с до 30 км в час.

Правят пешеходна зона от бул. „Стамболийски” до бул. „Витоша”

Правят пешеходна зона от бул. „Стамболийски” до бул. „Витоша”

Това обяви главният архитект на София

Още през месец май при отчета на първата си година на поста главният архитект на София Здравко Здравков заяви намерението си пространството от бул. "Стамболийски" до бул. "Витоша" да стане пешеходна зона.