В Бургас се провежда Национален семинар на тема "Как да стимулираме развитието на обществения транспорт в българските градове?".

Форумът е организиран от община Бургас и Международната асоциация за обществен транспорт с подкрепата на Столична Община, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и списание "Автобуси и микробуси", със спонсорството на "Тедом", "Кенткарт" и "Калипсо".

На събитието присъстваха редица изтъкнати експерти в областта на транспорта от България и чужбина, представители на бизнеса и на местните власти.

Община Бургас представи на семинара презентация на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", с който кандидатства за финансиране в размер на няколко десетки милиона евро по Оперативна програма "Регионално развитие".

Община Бургас е избрала варианта BRT - "Бърз автобусен транспорт", с реализирането на който една основна автобусна линия ще покрие капацитета на 5 сегашни, при много по- добри условия и време за придвижване на пътниците.

Предвижда се още обновяване на автобусния парк и разширяване на автобусното депо, обособяване на централна автобусна спирка, обновяване и разширяване на автобусен терминал в к-с "Меден рудник", изграждане на пешеходни мостове на 4 ключови места в града, светофарна уредба с приоритет за автобусите на градския транспорт.

Предвижда се въвеждането на интегрирана електронна билетна система, система за видеонаблюдение, единен център за управление и контрол на трафика.

Официалната презентация на община Бургас по време на семинара завърши с категорично заявеното намерение за реализиране на такъв вид градска транспортна схема, при който с предимство да се ползват пешеходци, велосипедисти и автобуси, за сметка на леките автомобили.