Центърът на София се потопи за пет минути в тъмнина.

Празничното осветление, както и осветлението на обществените сгради и улиците, загасна за пет минути в 19 часа в знак на протест срещу потвърдените смъртни присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Столичният кмет Бойко Борисов беше на кръстовището на бул."Патриарх Евтимий" и бул."Витоша" при гасенето на осветлението.

Жителите на Видин, Велико Търново, Добрич и други български градове се солидаризириха с инициативата на Столична община.

Българските медици за осма година посрещат коледните и новогодишните празници далеч от своите близки.

В столицата лампите по улиците и коледните светлини угаснаха за пет минути между 19.00 часа и 19.05 часа.

По този начин е изразена съпричастност към българските медицински сестри в Либия и протест срещу произнесените смъртни присъди срещу тях.

Във Варна също в 19.00 часа и в 19.05 часа празничното осветление във всички централни площади и част от булевардите "Мария Луиза" и "Вл. Варненчик" беше изключено по разпореждане на варненския кмет Кирил Йорданов.

В Добрич в знак на съпричастност и несъгласие с несправедливите присъди на българките светлините на Коледната елха са загасени на площад "Демокрация" от 19.00 часа до 20.00 часа.

В община Видин и в община Ямбол също се присъединиха към проявата с петминутно спиране на осветлението на всички обществени места в града.

Кметът на Ямбол също призова всички ямболски граждани да запалят свещ в новогодишната нощ с вяра в справедливостта и надежда, че през 2007 година петте ни сънароднички ще се завърнат в родината и след осем години ще бъдат отново със семействата си.

Председателят на Съвета на ректорите доц. д-р Димитър Димитров призова гражданите да поставят запалена свещ на прозореца на дома си и да загасят осветлението за една минута в 21.00 часа в знак на съпричастие със съдбата на сестрите.