Количествата на валежите днес са малко по-ниски. Очаква се през тази нощ те да стигнат своя пик в районите на Югозападна България и Родопите. През идните дни: в неделя валежите ще са основно в Родопите, в понеделник, ще е топло, но ще започне да нахлува по-студен въздух от северозапад, но валежите ще се успокоят. В понеделник в планините ще вали сняг над 1700 м. Вятърът стихва още днес - обобщи накратко метеорологичната прогноза директорът на НИМХ - БАН проф. д-р Христомир Брънзов.

В България няма критична или извънредна ситуация след обилните валежи. Това съобщиха на извънреден брифинг в МВР след заседание на Националния щаб министърът на вътрешните работи Валентин Радев, на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, кметът на София Йорданка Фандъкова, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

МВР-шефове внимават за наводнения по региони

МВР-шефове внимават за наводнения по региони

94 мобилни групи от Министерство на отбраната са в готовност

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението гл. комисар Николай Николов представи информация за ситуацията днес. "Прогнозата се сбъдна, валежите са обилни и заедно със снеготопенето предизвикаха усложняване на обстановката. За радост, никъде на територията на страната няма критична ситуация. На територията на областите Благоевград, Перник и Кюстендил има спорадично излизане на по-малките реки от коритата, които не представляват опасност за хората и имуществото. В областите Пловдив, Хасково, Пазарджик и Кърджали няма регистрирани произшествия. Разпореденото наблюдение на критичните точки и язовирните стени продължава и през нощта и стриктно се следи за изпълнението. Предвид прогнозите ще дадем указания за повишаване на готовността в няколко общини - Златоград, Крумовград и Елхово", обясни той.

Перник и Велико Търново останаха без парно

Перник и Велико Търново останаха без парно

Парното във Велико Търново ще бъде спряно до 8 декември

Кметът на София Йорданка Фандъкова обобщи данните за столицата: "най-силни бяха дъждовете в южните и западните райони на София и паралелно с обилното снеготопене имахме критични моменти и участъци. Сигналите са общо 44 - повечето за образували се завирявания. Екипите реагираха за почистване на шахти и отводняване. Две къщи в Мало Бучино са наводнени заради излизане на реката от коритото, но с помощта на тежка техника екипите на пожарната са се справили вече със ситуацията, продължава отводняването на къщите, като жена от единия имот е била изведена. Повишени са нивата на реките в тези райони на София."

"Кметовете и в Иваняне, Връбница и в район Сердика продължават наблюдението след като през деня нивата на реките се повишиха, но вече нивата са спаднали. 10 екипа на аварийното звено на общината и Столичният инспекторат приемат и отработват сигнали и са в непрекъсната координация със СДВР и екипите на пожарната", допълни Фандъкова

Реката в Мало Бучино преля
Обновена

Реката в Мало Бучино преля

Вече се работи по отстраняването на проблема

"Във връзка с обстановката по поречието на р. Искър и малките реки, които се вливат в нея уточнихме мерки къде да бъдат подсилени екипите и да бъде преместена техника - особено в тесните участъци и на местата, където преди време е имало наводнения, за да сме готови ако нивата продължават да се вдигат", поясни министър Радев.

"Електроенергийната система на страната е стабилна, в рамките на електроенергийния системен оператор няма аварии. По отношение на трите електроразпределителни предприятия на територията на страната - има епизодични проблеми с електрозахранването на общо 14 000 клиенти на ЧЕЗ в областите Кюстендил, София и Благоевград, като 40 екипа работят за отстраняване на повредите до няколко часа. Енергийната система е стабилна - на територията на Енерго Про и EVN няма населени места без ел.захранване. Тъй като НЕК стопанисва най-големите комплексни язовири в страната, важно е да съобщим, че те са в необходимата кондиция и свободният им обем е над 30%.", съобщи министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Задействаха плана за защита при бедствия в Благоевград

Задействаха плана за защита при бедствия в Благоевград

Заради опасност от наводнения

Нормална е пътно-транспортната обстановка в страната към момента. Затворен е единствено пътят Велинград- Септември за извършване на оглед след пътен инцидент. Две са тежките произшествия през последните часове - на територията на областите Велико Търново и Враца, като причините за тях най-вероятно не са свързани с метеорологичната обстановка. Директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски призова водачите да шофират с повишено внимание и съобразена с обстановката на пътя скорост.

Няколко са армейските формирования, които имат готовност да оказват помощ на населението във връзка с усложнената обстановка - те са на територията на Благоевград, Смолян, Хасково, София и област София. По решение на Националния щаб и със заповед на министъра на отбраната командирите по места са в тясна връзка с областните и общинските управи и са в готовност за оказване на помощ.

Военно-полицейски сили и ВМА също имат готовност за реакция в помощ за хората в застрашените места в случай на нужда, съобщи бригаден ген. Иван Ортомаров, директор на Дирекция "Операции и подготовка" в МО.

В 17 области вали дъжд - внимателно по пътищата

В 17 области вали дъжд - внимателно по пътищата

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17 и 30 часа за 1-ви декември