Ръководни служители на МВР оглавиха местните щабове по региони, където се очаква усложнена метеорологична обстановка, съобщиха от МВР.

Осигурени са постове за живо наблюдение на най-застрашените обекти от инфраструктурата, уточняват от ведомството на Валентин Радев.

"Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов пое ръководството за Смолян, Пловдив и Пазарджик, директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов - на Перник, Благоевград и Кюстендил", гласи информацията на МВР.

Заместник-директорът на ГДПБЗН Красимир Шотаров замина за Кърджали и Хасково. В София и София област ръководството на щаба е поето от главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, директорът на столичната пожарна старши комисар Веселин Гетов и от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

От Министерството на отбраната имат готовност с 94 мобилни групи да помогнат в случай на необходимост. Министър Радев призова хората да подават сигнали на тел. 112, на които ще бъде реагирано веднага.

Наблюдават язовирите заради пороите

Наблюдават язовирите заради пороите

МВР създаде кризисен щаб

По информация на пожарната към 12.00 часа ситуацията по области е следната:

София:
Проверени са опасните места по поречието на река Искър в района на град Нови Искър и село Кокаляне. Не е отчетено повишение на нивото на реката. Заедно с местната власт са организирани постове за наблюдение в критичните райони.

За София до този момент е получен 1 сигнал за наводнение на ул. "Николай Хрелков"

София-област:
По данни на дежурния екип не се наблюдава повишаване на нивата в обемите на критичните водни обекти. Създадена е организация и непрекъснато се наблюдават три язовира на територията на общините Ботевград, Божурище и Костенец, нивото на река Бистрица, както и Пролеша - напоителни системи.

Смолян:
Водните количества в язовирите, микроязовирите и хвостохранилищата са в норми. Осигурено е живо наблюдението на 12 язовира и микроязовира в района, обхващащи общините Златоград, Доспат, Девин, Батак, Смолян и Баните.

Пловдив:
Към момента метеорологичната обстановка е спокойна, щабът има готовност за действия при възникнала промяна.

Пазарджик:
От щаба, който работи на място в Пазарджик, е създадена необходимата организация за наблюдение и подаване на информация, свързана със състоянието на микроязовири, реки, свлачища, срутвания, електропреносна мрежа на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Перник:
На територията на областта са сформирани осем екипа с по двама служители за наблюдаване на речните корита в критичните точки. В момента по данни на екипите няма опасност за излизане на реките от коритата. Силите са реагирали на два сигнала - за отстраняване на паднало дърво в следствие на силния вятър на ул. "Струма" и отводняване на котелно помещение в 8-мо основно училище.

Кърджали:
В област Кърджали към момента скоростта на вятъра е 50-60км/ч, а най-обилни са валежите на територията на община Кирково. Организирано е периодично наблюдение на язовири, речни корита и критични участъци, съвместно с кметовете на населени места.

Благоевград:
Осъщестява се живо наблюдение по поречието на реките Места, Струма, Пиринска Бистрица, Струмешница, както и на три язовира на територията на областта. Към този момент валежите в района са нормални.

Задействаха плана за защита при бедствия в Благоевград

Задействаха плана за защита при бедствия в Благоевград

Заради опасност от наводнения

Кюстендил:
Сформирани са екипи и се осигурява живо наблюдение на 4 язовира на територията на община Бобов дол и на 6 язовира на територията на Кюстендилска община. Осигурено е и постоянно наблюдение за нивата на реките Струма, Бистираци, Джерман и Рилска-Рил . След подаден сигнал от кмета на село Соволяно за черен цвят на река Бистрица, е организирано вземане на проби за изследване на водата.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че Военнослужещи от Българската армия са в готовност да окажат помощ на населението предвид очакваните наводнения. Бойци от 4 формирования на Сухопътните войски са готови за преодоляване на последствията от бедствия. Те са от дивизиите Благоевград и Кюстендил, Смолян и Хасково.

В готовност за оказване на помощ на населението са и бригада "Специални сили", военните формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, както и военнослужещите от Военновъздушните и Военноморските сили.

При 45 района по Черноморието има риск от опасни наводнения

При 45 района по Черноморието има риск от опасни наводнения

При 2 района има значителен риск от морски наводнения