Оранжев код за обилни валежи е в сила за 8 области в страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян. В Кърджали също е обявен оранжев код за обилни валежи, но и за силен вятър.

В областите с оранжев код ще има значителни валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. Количествата ще са между 35 и 65 л/кв. м, в отделни райони и повече. В местата със снежна покривка, с очакваните валежи от дъжд и умерения до силен вятър, снеготопенето ще е интензивно. В Кърджали ще духа силен юг-югозападен вятър със скорост 14-19 м/сек и пориви до 22-24 м/сек.

Жълт код е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Пловдив. В първите 4 области ще има значителни валежи от дъжд, над 1500 метра - от сняг. Количествата ще са между 20 и 30 л/кв. м, в планинските райони и повече. В Пловдив само в южната част от областта ще има значителни валежи от дъжд. Количествата ще са между 20 и 30 л/кв. м. Жълт код за силен вятър е в сила за Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич. В тези области ще продължи да духа силен юг-югозападен вятър със средна скорост между 14 и 19 м/с и пориви до 22-24 м/с. По Черноморието също е обявен жълт код - ще духа южен вятър 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт), пориви до 20 м/сек (8 бала по Бофорт). Вълнението ще бъде 3-4 бала.