Питейната вода в Брегово не е застрашена от замърсяване към момента, коментира пред БНР управителят на Видинска област Албена Георгиева след извънредно заседание на кризисния щаб. Обявеното бедствено положение остава до нормализирането на обстановката.

"Беше ни докладвано от представители на ВиК Видин, че опасност от замърсяване на питейната вода за момента няма. Има помпена станция, която е в близост до залетите площи, но към нея е прекъснато електроподаването. Вода към населението се подава от помпена станция "Брегово 1". Тя работи, така че на този етап няма никакво притеснение за населението", обясни Георгиева и допълни, че хората трябва да са спокойни. 

Видинската община Брегово е в бедствено положение от нивото на река Тимок

Видинската община Брегово е в бедствено положение от нивото на река Тимок

Кметът се притеснява от замърсяване с тежки метали

Служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин са извършили оглед на дигите на река Тимок край Брегово. Набелязани са критичните участъци, като е разширен процепът в една от тях за по-бързо оттичане на водата обратно в Тимок. След като премине проблемната ситуация, от Напоителни системи ще предприемат мерки за заздравяване на дигите.