Правителството преобразува Общинския културен институт "Дирекция "Военноисторически музей" - Плевен в Регионален военноисторически музей. Създаването на новата музейна структура има за цел постигане на по-добра организация при опазването и популяризирането на културните ценности от периода на Руско-турската война (1877-1878).

Това става ясно от днешното заседание на правителството.

Културното наследство от този период е значимо за националната ни идентичност. Дейността на сегашната дирекция включва управление на Панорама "Плевенска епопея 1877", къща-музей "Цар Освободител Александър II", параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец", Скобелев парк-музей, къща-музей "Великий Княз Николай Николаевич", къща-музей "Негово Кралско Височество Карол I" - гр. Пордим, и Румънски мавзолей с музеен кът в село Гривица.

Новосъздаденият регионален музей ще поддържа връзки със страните, участнички във войната, ще оказва методическа помощ на музеите, намиращи се на територията на област Плевен и ще осъществява дейност на територията на общини, където не са изградени музеи или обществени колекции, но са исторически свързани с посочения период.