Пловдивчани масово се отказват от услугите на местната "Топлофикация", съобщи plovdiv 24.

Клиентите на топлофикационното дружество вече прекратяват договорните отношения с него, само седмица след като Държавната комисия по енергийно и водно регулиране одобри ново увеличение на цените на парното от първи юли.

Цели входое и блокове в жилищен район "Тракия" се отказват от услугите на австрийската компания EVN, която от близо година е мажоритарен собственик на пловдивската "Tоплофикация".

Новите цени на парното са непосилни за повечето абонати, въпреки че от дружеството оспориха 15-процентното увеличение с аргумента, че то е недостатъчно, за да покрият производствените си разходи.

Абонатите ще плащат по 75, 84 лева за киловатчас, вместо досегашните 68, 87 лева.

Основният аргумент на хората, които се отказват от услугите на "Топлофикация", е, че при новите цени на парното следващата зима ще е далеч по-изгодно за тях да се отопляват на електрически печки и климатици отколкото да разчитат на радиаторите и топлата вода.

Междувременно стана ясно, че само за 1 месец от аварии в пловдивската топлопреносна система близо 50 хиляди клиенти на австрийската компания са били лишени от подаването на топла вода повече от два дни.