пдПремиерът Бойко Борисов да поиска оставката на областния управител на Пловдив Иван Тотев заради действията му по време на предизборната кампания за избор на кмет в район Източен миналата година. Това реши общинският съвет в града на извънредна сесия, съобщи БНР.

Предложението бе внесено от независимия общински съветник и бивш член на партия ГЕРБ Дани Каназирева след като в залата бе показан скандалният филм за предизборната кампания на ГЕРБ.

След почти пет часа ожесточени политически дебати местният парламент прие още сигналите за нарушения във филма на ГЕРБ да бъдат изпратени до Прокуратурата, Комисията по парламентарна етика и корупция в Народното събрание, Президентството, ЕК, ЕП и Европейската народна партия.

Решението бе подкрепено от 25 общински съветници, 12 гласуваха против , а 5 се въздържаха. Общинските съветници упълномощиха още председателят си Илко Илиев да придвижи процедурата до съответните институции.

По думите му върху решението на общинския съвет, право на санкция ще има и областния управител, който може върне или да обжалва решението. Илиев е категоричен обаче, че каквото и да се случи пловдивчани вече ще са наясно с извършените морални и законови нарушения на партия ГЕРБ по време на частичния вот и това е най-важното в случая.

За любов, разбирателство и спазване на закона, призова пък от трибуната Яшар Асан от ДПС, който заяви че този филм го е гледал на живо като кандидат за кмет на Източен. Той отказа да коментира обаче, защо след като е видял нарушения на изборното законодателство не е сезирал още тогава компетентните органи.

Силно се надявам, като страна членка на ЕС видяното от филма и явните нарушения да не останат без последствия", заяви Тодор Кръстев от БСП. Според него ако това се случи в друга държава досега е щяло да има не само реакция, но и оставки.

Това е изключителна пародия, бяхме свидетели на литературно четене, на тема с разсъждение и на свободни съчинения. В крайна сметка си има органи, които ще решат кой е виновен и дали има нарушения" , коментира Надя Танева от ГЕРБ.

Според съпартийката й Павлинка Кацарова , ВМРО- НИЕ нямат никакво право да говорят за морал, защото точно те са нарушили морала като са вкарали в управлението на Пловдив БСП пред задния вход и така са подменили вота на пловдивчани. Тя е категорична, че единственото нарушение в случая е нарушеното авторско право, което ГЕРБ има върху филма и върху разпространението му.

Повече от ясно е че това е сценарий, а целта е да се удари областния управител Иван Тотев и да се попречи на евентуалното му кандидатиране за кмет на Пловдив на следващите местни избори, заяви Димитър Атанасов от ГЕРБ, които е един от участниците в предизборния филм.