Със заповед на градоначалника Славчо Атанасов кметовете на шестте пловдивски района ще могат да се разпореждат с 40 процента от приходите от наеми, които могат целево да инвестират за благоустройството на кварталите, освен за кърпенето на улици, съобщава Радио Пловдив.

Районните кметства, които догодина на практика ще разполагат с отделни бюджети, ще могат да получават и процент от приходите за административни услуги, ако местният парламент одобри това.

Бригадите на предприятие „Паркове и градини" вече ще са на подчинение на районните администрации, обяви кметът Атанасов.

Той се ангажира от новия общински бюджет да се заделят 400 хиляди лева за по една допълнителна озеленителна бригада за всеки от районите на града.

Разширените правомощия, които градоначалникът делегира на районните кметове, им позволяват да провеждат процедури за обществени поръчки, с което ще бъде съобразен следващият бюджет.

Представители на районните администрации вече ще участват и в разпоредителните комисии за недвижими имоти, като в кметствата ще има копия от всички документи за тях, както и от всички строителни разрешения.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов коментира, че очаква недоволство от служители на голямата община, заради прехвърлянето на повече власт към районите.

"Мандадът ни започва от този момент", заяви кметът на „Западен" Здравко Димитров.