Въпреки че бяха поканени на днешното заседание на Министерски съвет и присъстваха на част от него, пловдивският кмет Славчо Атанасов и директорът на ОФД - Пловдив Калуди Калудов не са разисквали с министрите преструктурирането на Операта.

Причината е че до точката не се е стигнало.

Изглежда министрите бяха твърде ангажирани с други въпроси и за операта ще се обсъжда друг път", каза  Атанасов, цитиран от радио Пловдив.

Депутати са го уверили, че въпросът не е поставян на днешното заседание на МС в негово отсъствие.

Ще решим за бъдещите си действия, след като се приберем в Пловдив, уточни кметът.

Малко след информацията от Славчо Атанасов от ГЕРБ опровергаха думите му.

Според областния управител Иван Тотев, културният министър Вежди Рашидов е предложил на община Пловдив да финансира оперно-филхармоничното дружество в града с 240 хиляди лева годишно.
Това е за да може оперно - филхармоничното дружество да не се преструктурира само във Филхармония.

Годишно издръжката на състава струва 1,5 милиона лева, редно е общината да поеме ангажименти затова, коментира Тотев.
Според областния управител големият проблем на ОФД е липсата на публика, а не протестите и подписката в защита на Операта.

Предложението ще бъде внесено в утрешната сесия на местния парламент от групата общински съветници от ГЕРБ.
Ако бъде взето положително решение министърът ще оттегли предложението си за преструктурирането на дружеството.

Припомняме, въпросът за бъдещето на пловдивската опера стои в момента на дневен ред пред градските управници, тъй като според плановете за реформа на Министерство на културата, операта в града ще бъде закрита.

Срещу това се надигна пловдивската общественост, а кметът Славчо Атанасов обяви, че е готов да поведе музикантите и всички жители на Пловдив на протест пред Министерски съвет.

По-рано днес Славчо Атанасов внесе в Министерския съвет подписка, подкрепена от 19 хиляди души, срещу намерението на Министерството на културата да закрие операта в града. Седемнайсет милиона лева е осигурила общината за ремонт на културната институция и по думите на Атанасов няма логика да се пристъпи към закриване.