Жители на пловдивското Ново село се заканват да излязат на бунт заради периодично замърсяване на минаващата през селото Стара река, съобщава БНР.

Тонове риба и зеленчукови насаждения са били отровени при последното изпускане на химически вещества във водата.

Местните се оплакват, че често водите на реката се оцветява от химикали, тъй като всички мръсотии се изхвърляли в реката, а пречиствателната станция не хващала нищо.

Въпреки че кметът на Ново село Тодор Атанасов многократно е сезирал контролните органи, проблемите продължават. "Тази вода, която трови и мирише страшно, се замърсява от 2-3 предприятия по-нагоре. Цялата флора и фауна край реката е отровена", посочва той и допълва, че това се случва почти всяка седмица.

По тази причина жителите на селото са готови да се вдигнат на бунт. Според тях замърсяването е заради неработещата пречиствателна станция в Кричим.

Кметът на Кричим Атанас Калчев призна, че пречиствателната станция, която се стопанисва от ВиК-Пловдив, е била затруднена да поема навлизащото количество вода.

От РИОСВ-Пловдив са установили, че тя "работи с нарушен технологичен режим, а в точката на заустване водата е видимо непречистена и с неприятна миризма".

На община Кричим и ВиК вече са издадени предписания да отстранят нередностите до месец. Срокът изтича в края на следващата седмица.