Близо 30 машини са в готовност да обработват пътищата през високопланинските проходи "Петрохан", "Троянски", "Шипка", "Твърдишки", "Предел" и на Прохода на Републиката, съобщиха от АПИ.

Осигурени са нужните количества сол и пясък. На проходите "Петрохан", "Шипка" и на Републиката настилката е мокра, а видимостта е до 100 метра.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват на път с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Междувременно от днес започна традиционната за МВР Акция "Зима" по пътищата на страната. През ноември ще има три кампании. И в страната, и в Шумен те са насочени не само към шофьорите на автомобили, но и водачите на каруци, велосипеди и пешеходци.

Прави впечатление, че се пресича на необозначените за това места и това е реална предпоставка за възникване на тежки катастрофи.

Според служител на КАТ при първия сняг проблемът е при камионите. Там обикновено има забавяне със смяната на летните със зимните гуми на теглещите колела и за това се причиняват задръствания.

Шофьор на товарен автомобил заяви, че полицията не притиска шофьорите, но това (смяната със зимни гуми) е задължителна, за да бъде безопасно движението по пътищата.