Лидерът на БСП-София и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов подари на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова правилник за редене на павета от 1936 г.

"Подаряваме на г-жа Фандъкова правилник за редене на павета от 1936 г., за да й служи като учебник", заяви Паргов по време на заседанието на Столичния общински съвет.

"В началото на мандата казахме, че ще бъдем конструктивна опозиция и ще помагаме. И понеже станахме за посмешище с паветата по улиците през последните няколко месеца, затова изнамерихме от архивите един правилник за каменно-паважни настилки, който е от 1936 година", обясни още Паргов.

Снимка 325257

Източник: БСП-София

Пак поправят ремонтирания участък от столичния бул. „Дондуков”

Пак поправят ремонтирания участък от столичния бул. „Дондуков”

За 2 месеца паветата са се разместили...

Според социалистът книгата освидетелства, че преди повече от 80 години предшествениците на територията на София очевидно са се вълнували от това как трябва да се редят павета правилно и ефективно, така че настилката да не бъде нарушавана.
Имайки предвид постоянните оплаквания от паветата на граждани и организации, Паргов предложи на Фандъкова Столична община да използва книгата, за да черпи знания за това как се редят каменно-паважни настилки.

Общински съветници искат незабавно прекратяване на договора за ремонт на бул. "Дондуков"

Общински съветници искат незабавно прекратяване на договора за ремонт на бул. "Дондуков"

Действията на Йорданка Фандъкова са очевидно неработещи според общинарите

Според Паргов ремонтът на бул. "Княз Александър Дондуков" е дълга сага. "Като започнем от неговото проектиране, след това сагата с павета или асфалт, което забави проекта. Някои играха и плажен волейбол върху пясъка, но очевидно и това не помогна, за да се справим в срок и качествено. Така че това нещо е като принос от групата на БСП-София в помощ на г-жа Фандъкова в тежката ѝ задача по запазването и пренареждането на паветата в София", обясни Паргов.
По думите му липсва достатъчно контрол и достатъчно експертност в работата както на кмета, така и на Столична община.

Лидерът на БСП-София призова да се спазват правилата, за да намалее чувството за безнаказаност, което предизвиква нетърпимост у хората.

Найлон вместо хидроизолация по новото трамвайно трасе на "Донкуков"

Найлон вместо хидроизолация по новото трамвайно трасе на "Донкуков"

Ремонтът на "Дондуков" - със строителни методи, характерни за миналия век

На днешната сесия на Столичния общински съвет паветата заеха доста важно място в дискусиите и въпросите към кмета Фандъкова.

Общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева, както и Гражданска инициатива "За обществен и релсов транспорт", зададоха въпрос за количеството от 12 000 тона паваж, който е премахнат от улиците на територията на Столична община за периода 2007 - 2017 г. Въпросът беше знае ли ръководството на Столичната община къде се намират тези павета. Цената на едно паве в чужбина е около 1 евро, според справка на Божков.

Кметът Фандъкова отговори за наличности от 4000 тона павета, като отбеляза че е "приятно изненадана" от голямото количество експерти по паветата в съвета.

Иво Божков обаче пресметна бързо, че около 8 000 тона павета не се знае къде са. По 3 кг павето, това са 2.6 милиона павета. Тоест, продължи общинският съветник, тази липса е равностойна на липсата на 5 милиона лева.

В отговор, кмета на София пое публично ангажимента да възложи цялостен одит на "Софинвест" за стопанисването на паважа за този период и лично да предаде сигнал до прокуратурата, ако се потвърдят липсите.