Работи се по подобряване на икономическите връзки между Българи и Украйна, засилване на фериботния транспорт между Варна и Одеса и повишаване обема на товарите. Това заяви областният управител на Варна Данчо Симеонов при посещението си във Всеукраинският център на българската култура в Одеса, цитиран от varna24.bg.

Пред своите домакини Данчо Симеонов наблегна на членуването на Варненска и Одеска област в Конференцията на периферните морски региони, където по линия на трансграничното сътрудничество могат да са получат средства от ЕС. "За целта обаче трябва заедно да работим в една посока и да настояваме за това. Европа е континент на регионите и на този факт ще се отделя все по-голямо значение", заяви Симеонов.

"Част от мисията ми е да работим за затвърждаване на връзките с Украйна и конкретно с Одеса защото имаме общи корени, общ език и е време да работим в една посока", изтъкна той.

По-късно на среща с представители на български организации в Украйна Данчо Симеонов сподели, че се работи усилено в образователната сфера в посока легализиране на дипломи и в областта на различни проекти от взаимен интерес. Относно възможността за реализирането на въздушна линия Варна - Одеса областният управител заяви, че от фирмата - концесионер на летищата във Варна и Бургас са проявили интерес към подобен проект.

"Ускоряването на изграждането на черноморския магистрален пръстен от Турция през Бургас, Варна и Констанца значително ще съкрати времето за придвижване" заяви Симеонов и допълни, че се очаква част от този път да бъде изграден през следващия програмен период. Така той отговори на въпрос свързан с пътната инфраструктура и по-бързото придвижване на стоки и хора.

Генералният консул Стоян Горчивкин сподели, че за разлика от предишни години сега визовите процедури са оптимизирани и документите се издават за няколко дни, а в тон с времето се променят и функциите на дипломатите за по-бързото решаване на възникнали проблеми.

"С благодарност за извършеното от българската диаспора в Одеса и Украйна за запазването на българските традиции, език, бит и култура" написа областният управител Данчо Симеонов в книгата за впечатления в края на визитата си в българския центъра в Одеса - град, в който са живели не малко големи българи като Христо Ботев, Васил Априлов, Иван Вазов, Алеко Константинов, Стефан Стамболов и др.