Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните и Районната здравна инспекция пристигнаха в Сатовча, където ще бъдат умъртвени болните от бруцелоза животни в село Кочан.

Двайсетте болни животни ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а труповете ще бъдат транспортирани до екарисажа във Варна.

Хората, които са имали достъп до стадото, поставено под карантина, или са консумирали продукти от животните, ще бъдат изследвани за опасната бактерия. Проби за изследване са изпратени в Инфекциозна болница в София, като резултатите ще са готови до 2 дни.

В момента ветеринарни лекари изследват още четири животни - две телета и две овце, които са без ушни марки. За тях има съмнение, че са незаконен внос от съседна Гърция, където също има огнища на заболяването.

Вече е в сила заповедта на областния управител Бисер Михайлов, която забранява придвижването на животни в община Сатовча, както и търговия с тях. Започва инвентаризацията и взимане на серологични проби от всички стада и животните, отглеждани в домашни условия.

Около 15 хиляди са животните, податливи на заболяването на територията на цялата община.

Ще бъде проследено движението на млякото и месото от стадото, в което бе открито заболяването. Очаква се изкупуването на мляко от района също да бъде преустановено.

От Районната здравна инспекция уточняват колко са потенциално застрашените хора, които ще бъдат изследвани за евентуално наличие на бактерията.

Подготвят се информационни брошури за населението на общината, в които ще бъдат дадени конкретни указания за предпазване от заразяване.