Столичният общински съвет гласува освобождението на Янислав Недев и Варо Маниас, част от Съвета на директорите на столичния крематориум.

Пред журналисти общинският съветник Милка Христова обясни, че „София Крематориум” е смесено дружество и Столична община има в него представител. Двамата обаче не са освободени от отговорност, с което Столичният общински съвет потвърди решението на комисията по стопански въпроси.

„Не съм съгласна с кадровите промени, които бяха извършени в Съвета на директорите, тъй като в момента се избират двама нови членове на Съвета на директорите. Това са Силвано и Николо Урчиуоли, които са основни съдружници в дружеството „Карма интернешънъл”, което държи 80% от дружеството „Крематориум”. Аз направих един обстоен преглед на дейността на тези двама братя, чиито действия са изключително вредоносни за „София Крематориум”. Има опит да бъдат присвоени акциите, да бъде подменен акционерът „Карма” с ново дружество. Те стоят и в основата на едно участие в смесено италианско дружество – „СПВ - Болоня”, което стана зад гърба на Столична община”, заяви Христова.

Резултатът от това участие е задлъжняването на дружеството с над 1,3 млн. евро на италиански партньори. 1 млн. се дължи на фирма „Делойт”, която е направила концесионния анализ на дружеството.

„Действията на Урчиуоли всячески подсказват, че се прави опит да се източи  дружеството и да бъде подменен основният собственик. Съгласно действащия устав Столична община има участие от 20% и блокираща квота по отношение на устава и по отношение на членовете на Съвета на директорите. Но по отношение на оперативното управление, което се осъществява от членовете на Съвета на директорите, там СО няма блокираща квота. Те решават кой да бъде изпълнителен директор и какви да бъдат цените на кремационните услуги, дали да започне да се изплаща този дълг към Италия, който никой не знае как е възникнал”, коментира Христова.

Тя обясни, че личните й притеснения са, че изпълнителният директор на дружеството Димо Петров ще бъде сменен, а цените на кремационните услуги ще се увеличат и ще бъдат сключени договорите, за които е бил сменен Варо Маниас. Тогава при одит през 2013 г. се оказва, че се сключват „странни консултантски договори” в това число и със Силвано Урчиуоли на стойност от 3500 евро на месец, довели до натрупване на задължения на дружеството.

„С тези действия даваме възможност на това дружеството да бъде овладяно от основния съдружник „Карма” и оттук нататък стопанската политика да се определя именно от това дружество, което в никакъв случай не е от интерес на Столична община”, коментира още Христова.