Заработи новото регионално депо в Пазарджик. Към момента там се обработват отпадъците само от град Пазарджик, информира БНР.

Проблеми с общинските сметища има в няколко общини от Пазарджишка и Благоевградска област. Те са предизвикани от влязла в сила евродиректива, според която от 1-ви януари тези сметища не могат да се използват.

Припомняме, в края на 2017 г. община Пазарджик обяви частично бедствено положение заради този проблем. В петък ще стане ясно дали то ще бъде удължено.

Седем дни бедствено положение обявиха в Пазарджик

Седем дни бедствено положение обявиха в Пазарджик

Заради проблема с регионалното депо за отпадъци

Според Петър Петров, заместник-кмет на Пазарджик, ситуацията е съвсем нормална. Колите извозват по график по райони както в рамките на града, така и по селата. Регионалното депо ги приема, обясни той.

Проверяват се всички документи, минават през кантар и когато всичко е наред, отпадъците се депонират според правилата. Следва да изчакаме още няколко дни и ако нещата вървят нормално, да си сключим съвсем редовен договор с избрания оператор. Това по никакъв начин няма да се отрази на сметоизвозването и депонирането, тъй като към момента осигурихме оператор и нещата си вървят по план, обясни Петров.

Кметът на община Рила Георги Кабзималски обясни, че отпадъците в общината днес ще бъдат извозени на депото в Рила и оттам ще ги претоварят в Перник, Самоков или Разлог. Сметта ще бъде депонирана на едно от трите места, допълни кметът на Рила.