Кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви бедствено положение заради проблема с регионалното депо за отпадъци, съобщава БГНЕС.

Бедственото положение влиза в сила от днес и ще продължи седем дни.

Бедствено положение в Пазарджишка област заради липса на депа за смет

Бедствено положение в Пазарджишка област заради липса на депа за смет

Оплакванията са от проблеми със сметосъбирането и извозването на отпадъци

До проблема със сметосъбирането се стигна заради директива на Европейската комисия, според която от 1 януари трябва да се закрият всички сметища, които не отговарят на изискванията. От понеделник общините в Пазарджишка област трябва да извършват сметосъбиране и извозване към регионалното депо. Там обаче липсва оператор.

Според Попов обявяването на бедствено положение било наложително.

Кметът на Пазарджик призова кметовете на останалите 8 засегнати общини също да обявят бедствено положение, защото проблемът засяга цялата област. Следващият петък ще стане ясно дали бедственото положение ще бъде удължено.

Заместник-кметът Петър Петров заяви, че частичното бедствено положение ще отпадне в момента, в който се подпише договор с оператор за новото депо. Тази процедура се обжалвала и от общината не можели да подпишат такъв договор.

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Затварят няколко депа за отпадъци в област Благоевград

Припомняме, в подобна ситуация са и няколко общини в област Благоевград. Става въпрос за общините Благоевград, Бобошево, Симитли, Кочериново и Рила, чиито депа ще бъдат закрити от 1 януари. Там обаче не се говори за обявяване на бедствено положение заради проблема с отпадъците.

Вчера кметът на Благоевград Атанас Камбитов заяви, че общините ще извозват отпадъци си към депа в Разлог и Сандански, където 10% от капацитета на съоръженията ще се освободят за отпадъците на общините в нужда. Камбитов посочи и че местната власт ще поиска финансова помощ от държавата за покриването на разходите по превозване на боклука, които ако не се поемат от държавата, община Благоевград ще фалира.

По думите на кмета строежът на новото депо в областния град ще започне в края на месец януари. Това стана повод общинският съветник Калоян Хаджийски да поиска оставката на Камбитов.