Общинският съветник в Благоевград Калоян Ханджийски поиска оставката на кмета на общината Атанас Камбитов заради кризата с боклука, пред която е изправен градът. Според Ханджийски общината ще трябва да заплати 3 млн. лв. за това, че новото депо за отпадъци не е било изградено навреме.

Заради старите сметища, които не отговарят на изискванията на Европейския съюз, няколко общини в областите Благоевград и Пазарджик могат да се окажат в бедствено положение. От 1 януари 2018 година общините Кочериново, Рила, Бобошево и Симитли в област Благоевград ще останат без сметища.

Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира въпроса. По думите му вече са издадени заповедите на районните инспекции по околна среда за затварянето на всички депа, които не отговарят на европейското законодателство. Димов припомни и че на заседание на Министерския съвет беше прието решение, с което се указва на общините, които все още нямат завършени нови депа, къде могат да депонират боклука, ако не сключат договори.

Oбщина Благоевград ще изхвърля боклука в съседни депа

Oбщина Благоевград ще изхвърля боклука в съседни депа

Не се знае обаче как ще се поемат разходите по превозването на отпадъците

Миналата седмица кметът на Благоевград Атанас Камбитов обясни, че общината е пред фалит заради проблем с боклука. Въпреки че общините в областта имат сключени договори за превозването на боклука до други депа, Камбитов обясни, че нерешен остава въпросът за финансовия разход по транспортиране на отпадъците и таксите, които общините трябва да заплащат. По думите на кмета този разход трябва да се поеме от държавата, защото в противен случаи общините ще фалират.

Пред bTV днес Камбитов обясни, че от 1 януари боклукът от Благоевград ще се транспортира в съседни общини - в Сандански и Разлог, където 10% от капацитета на депата се освобождават за нуждите на общините, които са пред бедствено положение. "В края на януари започваме да сторим ново депо на стойност 23 млн. лв., което има срок на изпълнение 233 дни", обясни още кметът.

Относно поисканата оставка Камбитов посочи, че е направено всичко възможно за изграждането на новото депо, но процедурата е била забавена от обжалване от "псевдозелени". Кметът също така обеща, че таксата смет няма да се вдига, а по града няма да има затрупани кофи с боклук.
Той допълни че ще поиска държавна помощ за покриване на извънредните разходи, които ще възникнат.

По повод извънредните разходи на общината, които я изправят пред фалит, и във връзка с решението на МС боклукът да се извозва до съседни депа, на 20 декември, сряда, news.bg запита община Благоевград дали е намерено решение на проблема за финансовия разход по транспортиране на отпадъците и таксите, които общините трябва да заплащат. До момента отговор от общината няма.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград Ангел Георгиев обясни, че по този проблем страната ни вече има една осъдителна присъда, като е постигнат компромис с ЕК депата да се затворят на 31 декември 2017 година. "След това, ако продължат да се експлоатират старите депа, съдът ще ни постанови имуществена санкция, предполагам, в голям размер", допълни той.

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Затварят няколко депа за отпадъци в област Благоевград

В Пазарджик депо за смет има. То обаче не може да заработи в срок, заради обжалване на процедурата по избор на фирма, която да оперира депото. Това поставя пред криза няколко общини в района - Пазарджик, Батак, Брацигово, Велинград, Лесичево, Пещера, Септември и Белово. 

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев заяви пред БНР, че не е изключено да се обяви частично бедствено положение от 1 януари 2018 г. По думите му той е изискал от общините да бъдат свикани общинските щабове за защита при бедствие. На днешното заседание ще стане ясно каква е ситуацията във всяка една община.
Мирев обясни и че след това ще свика и областния щаб за защита при бедствия, за да се направи цялостен анализ на ситуацията по общини и да се вземе решение дали е необходимо обявяването на частично бедствено положение или всяка една община ще се справи сама с проблема.