"Имаме амбиция от следващия сезон на национално ниво да влезнат стандарти за твърдите горива, за съдържанието на сяра и пепел, така че да може да се контролира на пазара какво се пуска." Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за БТА.

Стандарти за твърдо гориво борят мръсния въздух

Стандарти за твърдо гориво борят мръсния въздух

В страната има 38 станции за измерване на чистотата на въздуха

Според Димов по-труден е въпросът с дървата, защото горенето на мокри дърва замърсявало околната среда с около 40 процента повече от горенето на сухи. По думите на екоминистъра съща така до голяма степен в страната ни се наблюдава проблем със справянето с незаконния добив на дърва. Този проблем "изглежда по-сложен в момента, но е идентифициран като проблем от екологична гледна точка и също се търси решение", увери Димов.

На въпрос дали докато е начело на министерството на околната среда и водите ще успее да превърне опазването на въздуха в приоритет както за държавната и общинска администрация, така и за гражданите, Димов посочи, че от момента на стъпването му в длъжност именно тази тема е била главен приоритет на екоминистерството.

"Не мога да очаквам, че в цялата страна ще има еднакво разбиране, естествено, проблемите в различните общини са различни, нагласите на хората са различни към този въпрос и е естествено и мерките, които се вземат да са различни, сроковете и скоростта също ще са различни", обясни Димов и добави, че поради тези спецификации проблемът със замърсяването на въздуха е по-скоро общински, а не национален.

Димов посочи и че в големите градове чистотата на въздуха вече е приоритет на гражданите, защото там има съществен обществен натиск за вземането на по-сериозни мерки за подобряването на състоянието на атмосферния въздух.

"Не трябва да се подценяват и мерките, които са се вземали през годините за намаляване на замърсяването, защото и в София, и в Бургас, и във Варна, и в Сливен, има подобряване на състоянието. Това обаче не означава, че сме постигнали онези норми, които са добри. Трябва да продължат усилията в тази посока", категорично заяви Димов.

В 6 столични квартала протестираха заради мръсния въздух

В 6 столични квартала протестираха заради мръсния въздух

Жители на „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище”, „Младост”, „Дружба”...

Според министъра бюджетът на МОСВ за 2018 година е достатъчен. Бюджетът възлиза на 49.8 млн. лв. или с 3.8 млн. лв. повече спрямо бюджета на министерството за 2017 година и при "едно правилно планиране, което се опитваме да правим през последния месец и през януари, мисля, че ще можем да постигнем задачите, които си поставяме за 2018 г.", допълни Димов.

Относно с наказателните процедури на ЕК срещу България в областта на околната среда Димов посочи, че всъщност става въпрос по-скоро процедура на диалог между българското правителство, в частност Министерството на околната среда и водите, и Европейската комисия, за това как по-добре да бъде спазено законодателството на ЕС у нас.

"Тези наказателни процедури имат три етапа - в първия те задават въпроси, на които ние отговаряме, за да се види действително ли има нарушение и каква е реалната ситуация. Ако преценят, че има неспазване на европейското законодателство се минава във втория етап - съдебната фаза, в който ни се дават конкретните проблеми, които има и които трябва да бъдат решени, и респективно ние предлагаме график за тяхното решаване. Ако не се справим с това, идва третият етап, в който вече следва действително наказателната част. До третия етап не бих казал, че това е наказателна процедура, това е процедура на диалог", обясни Димов.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите

По думите му в момента най-тежката за България процедура е за чистотата на атмосферния въздух, по която вече сме осъдени. "Имах поредица от срещи с комисаря Кармену Вела и с неговия екип, имахме срещи и на експертно ниво. Очертали сме рамката на мерките и до края на януари ще имаме първи вариант на график, а до края на февруари този график трябва да бъде максимално изчистен. През март, когато е готов и окончателният доклад от Световната банка, е следващата среща на експертно ниво, за да включим и тези мерки в графика. До края на март би трябвало да сме изчистили мерките, сроковете, средствата, които са необходими, и отговорниците, след което трябва да започнем изпълнението на този график. Ако тези дейности се изпълнят, предполагам, че няма да се мине към следващата фаза на наказателно действие, защото подобряването на качеството на въздуха не може да се случи за една нощ. Това, което Комисията също иска от нас, е да покажем реални резултати."

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Затварят няколко депа за отпадъци в област Благоевград

Стана ясно и че другата тежка за България процедура е свързана със 113 стари депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията и трябваше да бъдат затворени. Според Димов по този въпрос вече са издадени заповедите на районните инспекции по околна среда за затварянето на всички такива депа. На заседание на Министерския съвет беше прието решение, с което се указва на тези, които все още нямат завършени системи, къде могат да депонират, ако не сключат договори.

Екоминистърът коментира и друга прецедура срещу страната ни - за Калиакра. По думите му вече са в сила заповедите за обявяване на защитена зона "Комплекс Калиакра" и за изменение и допълнение на заповедите, с които са обявени защитените зони "Калиакра", "Белите скали" и "Било".

МОСВ публикува проект за промени в "Комплекс Калиакра"

МОСВ публикува проект за промени в "Комплекс Калиакра"

Предлагат на обществено обсъждане и промени в "Калиакра", "Белите скали" и "Било"

"Това беше едно от основните искания в съдебното решение на Комисията. Мисля, че сме много напреднали в разговора с тях за евентуално приключване на процедурата, но все още нямаме окончателен резултат. Може би това е начинът да се покаже как да се действа, когато са пряко ангажирани в изпълнението на определено решение местната власт и местните общности, централната власт и Брюксел. Трябва да съществува непрекъсната "совалка" между местната власт и Брюксел, за да може да се намери онзи компромис, който да позволява развитието на местните общности, от една страна, и опазването на околната среда, от друга страна. Мисля, че вървим в тази посока. Не мога да кажа кога ще приключи сагата, но при всички положения се надявам, че ще бъде в обозримо бъдеще", обобщи Нено Димов.

Съдът на ЕС забрани ново строителство на вятърни генератори в Калиакра

Съдът на ЕС забрани ново строителство на вятърни генератори в Калиакра

Докато птиците мигрират функциониращите вятърни турбини няма да работят