Десетки жители на столичните квартали "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк", "Оборище", "Младост" и "Дружба" излязоха на протест срещу силното замърсяване на въздуха в София, предаде bTV.
На гражданите често се налага да живеят при нива на фините прахови частици, които превишават в пъти нормите и затова те настояват институциите да предприемат мерки.

"Ако не бъдат взети мерки, това няма да бъде последният протест. Това е болезнена тема за цяла София", коментира един от гражданите в "Овча купел", където за кратко затвориха бул. "Монтевидео".

В "Красна поляна" се стигна до блокиране на бул. "Никола Мушанов.

Жителите на квартала настояват за засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и поставянето на постоянни измервателни станции.

При норма от 50 микрограма и препоръка да не се излиза навън при над 300, хората в квартала живеят при 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500, обясняват протестиращите.

Колко е чист въздухът в България?

Колко е чист въздухът в България?

Мръсният въздух убива 15 000 българи годишно

Освен изгарянето на отпадъци сред причините за мръсния въздух е и автомобилният трафик в столицата. Старите дизелови автомобили замърсяват с до 10 пъти повече отколкото другите коли, отчитат експертите.

"Когато колата е в недобра техническа изправност, нейните емисии са високи. Затова, както знаете общината закупи газ анализатори, които, надявам се в началото на следващата година, ще се ползват от КАТ и с тях да се измерват емисиите на колите при регистрация." - коментира ръководителят на "Зелена София" Елица Панайотова.