Положителната проба за африканска чума по свинете, установена в района на Държавното горско стопанство "Акад. Николай Хайтов" в с. Хвойна, е от отстреляна дива свиня в землището на чепеларското село Зорница.

Това стана ясно на заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия в Смолян, съобщи БНР.

Д-р Сава Бозуков - директор на Областната дирекция по безопасност на храните, обърна внимание, че след дългия период, в който нямаше отчетена положителна проба за африканска чума по свинете, има нов случай в Хвойна.

По думите му липсата на домашни свине в региона ограничава значително разпространението на заболяването, но контролът върху дивите свине е по-трудно осъществим.

Засилват се мерките за биосигурност, без да се ограничават дейностите в горските територии нито от страна на добив на дървесина, нито от страна на ловуване.

Мерките ще бъдат следени стриктно, подчерта директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански.

Той уточни, че при групов лов за всяка ловна дружинка трябва да бъдат осигурени придружители от горските стопанства, които да следят за стриктното спазване на мерките.