Столичани протестират пред общината заради план за превръщане на централни софийски улици в пешеходни, съобщава Нова телевизия.

Живущите на улиците "Съборна" и "Патриарх Евтимий" са притеснени, че няма да могат да стигат до домовете си с автомобилите си.

Протестиращите са против широчината на велоалеите и необходимостта от бус лента. Според тях няма нужда да се премахват паркоместата и движението на автомобилите.

Независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" е едни от вносителите на идеята. Той обясни, че улица "Съборна" е липсващата между другите пешеходни улици.

Столичани протестират срещу превръщането на ул. "Съборна" в пешеходна зона

Столичани протестират срещу превръщането на ул. "Съборна" в пешеходна зона

Те се опасяват от фалит на магазини и липса на паркоместа

По негови думи при "Патриарх Евтимий" става въпрос за нефункционално използване на пространството, което да бъде разпределено между всички участници в движението. По тази причина там ще се изградят бус лента и велоалея.

Бонев изтъкна, че за сметка на това се увеличават паркоместата по бул. "Витоша" и "Г.С.Раковски".

Той подчерта, че София е един от най-замърсените градове в Европа. "Сигурен съм, че ще има аргументи, че живущите или преминаващите с автомобили са лишавани от някакви права. Най-важното ни право е това на живот, и то в чиста градска среда", подчерта Бонев.