Престъпността в област София е намаляла, а плавно се е повишил и броят на разкритите престъпления.

Това отчете главен комисар Николай Николов от ГДПБЗН след отчет-анализа за дейността на Областна дирекция на МВР през изминалата година. В дирекцията попадат 12 Районни управления и 2 полицейски участъка.

С 20% са се увеличили регистрираните престъпления с наркотични вещества спрямо 2017 година, като разкриваемостта бележи спад, отчитат от МВР. Кражбите с взлом бележат спад през изминалата година и са 139 за разлика от 2017, когато са били 167. Разкриваемостта на тези престъпления обаче е едва 20,8%.

Заради наложените добри практики, свързани с превенция на нарушенията, политическото ръководство и ръководството на МВР дават положителна оценка за дейността на областните дирекции.
Николов увери, че зад областните дирекции стоят техните усилия за преодоляване на криминологичната обстановка и повишаване сигурността сред гражданите.

Старши комисар Николай Спасов обясни, че се запазва огромният процент на престъпленията спрямо собствеността. За съжаление кражбите остават основен бич на Областната дирекция. Въвеждат се сериозни ресурси за предотвратяването на този вид престъпления. Спасов изрази надежда, че със съвместните усилия на прокуратурата и съда, тези престъпленията ще намалеят.

В отчета на полицията попадат и данни за осигурената безопасност на движението. Издадени са общо 21 904 фиша, като снетите от отчет ППС са 17 483. От Областна дирекция са изпратени в прокуратурата 797 досъдебни производства, като бързите производства по член 356, ал.1 от НПК са 542.

Старши комисар Спасов допълни, че основният проблем, който трябва да се реши, е пътнотранспортният травматизъм. По думите му в този сектор не трябва да се дава изцяло отговорността на контролните органи. Спасов припомни тежките катастрофи на АМ "Тракия" и край Своге.

По отношение издаването на фалшиви шофьорски книжки от Областната дирекция в София стана ясно, че проверката продължава.
Старши комисар Спасов заяви, че материалите са предадени на прокуратурата и предвид това, че се води досъдебно производство, няма как да съобщи повече по делото срещу уволнения служител. Проверката се е осъществява в законоустановения срок по думите му. Резултат от проверката предстои да бъде изнесен от прокуратурата, посочи Спасов.