Пожар гори в двора на завод "Арсенал" в Казанлък, предаде БНТ. Един противопожарен автомобил е зад оградата на оръжейната фабрика.

До момента няма официална информация за загинали или ранени в пожара.

Мястото на което е пожара е част от полигона за унищожаване на бракувана продукция. Няма информация за причината за пожара. Така също не се знае какво гори.

В завода имат ведомствена пожарна.

По-късно националната телевизия съобщи, че гори сметище на територията на завод "Арсенал" в Казанлък. Няма опасност за производствените цехове и складовете на "Арсенал", тъй като сметището е на голямо разстояние от тях. Не се е потвърдила първоначалната информация, че пожарът е на полигона за унищожаване на негодна продукция. Огънят гори много близо до южната ограда на оръжейницата. Сигнал за пожара е подаден около 23:30 снощи. Пламъците са се виждали почти от целия Казанлък и околните населени места.

БНР информира, че горят сметище и сухи треви, далеч от жилищни и производствени сгради. Към 8:40 ч. вече не са се виждали пламъци, а само бяло-сив дим над близката околност. По думите на местни хора сметището е горяло от 2-3 дни, но от снощи се е разпалило по-сериозно. На място работят един екип от ведомствената пожарна на "Арсенал" и два казанлъшки противопожарни екипа. От оръжейницата са изпратили и водоноска за погасяването на пламъците. Все още няма официална информация за причината за възникването на пожара. От пожарната в Стара Загора, цитирани от националното радио, уверяват, че огънят ще бъде погасен в рамките на деня.

Припомняме, че само преди седмица при инцидент на територията на завода загина един сапьор, участвал във взривни дейности. Първаночално бе съобщено, че взривовете са контролирани и няма опасност.

Три седмици преди това при пореден инцидент в завода загинаха трима души. През април 2022 г. при друг инцидент отново в "Арсенал" пък пострадаха две жени.

Три причини за авариите в специалните ни заводи посочи  оръжейник

Три причини за авариите в специалните ни заводи посочи оръжейник

Неквалифицираният персонал, неспазване на изискванията