Пожарът на сметището в Перник се разрасна заради появилия се тази нощ западен вятър.

Повишено е количеството на газ метан, който се отделя от гниенето на боклука, съобщи областният управител Иван Димитров, цитиран от indforadio.

Кметът на града Росица Янакиева съобщи, че са обгазени два пернишки квартала.

Имало оплаквания от боледуващи от астма и алергии перничани, поради завишеното замърсяване на въздуха. Димитров поиска да се направят точни замервания на атмосферата с мобилна станция.

Мобилизирана е техника от големите фирми от региона, която затрупва огнищата с пръст и вода. Росица Янакиева нареди да се търсят начини за гасене на огъня с химикали.

Първоначално ще бъде направен опит с наличен преобразовател върху ограничен периметър. На мястото на пожара ще бъдат монтирани прожектори, за да може да се работи и през нощта.
Обсъждат се варианти за изкопаване на кладенци за извеждане на метана.

Районът се охранява денонощно и не се допускат външни лица.

На всички работещи на обекта са раздадени предпазни средства.

Под постоянно наблюдение са поставени намиращите се наблизо взривни складове. Възможно е да има пренасочване на газ и към София, но засега и четирите станции в столицата не са регистрирали повишаване на стойностите, съобщиха от РИОСВ.

Пожарът на сметището в Перник лумна през нощта на 3 март. Причините са неустановени. Водеща е версията за изхвърлена тлееща жар.