Към 6 часа сутринта действията по потушаването на силния горски пожар край Благоевград бяха подновени.

Пожарът вече е локализиран и овладян.

Припомняме, пожарът възникна до село Дренково, Благоевград към 18 часа. Горели са предимно низово 300 дка смесена гора, по-голямата част от която борова. Пламъците тръгнали от сухи треви и бързо са се разраснали заради силния вятър.

Гори голям горски пожар край Благоевград

Гори голям горски пожар край Благоевград

Силният вятър затруднява огнеборците

В гасенето от 18 и 30 часа вчера участват над 100 горски служители с 5 високопроходими автомобила. На място са 4 пожарни коли, както и верижна машина на ОД ПБЗН, която от 22 ч. снощи прокарва път към пожара.

Към момента няма данни за пострадали хора. Няма опасност и за населението на близките села. 

Няма опасност за хората заради пожара в Благоевградско. Това заяви за БНТ комисар Тошко Бързилов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Стана ясно, че в останалата част от страната обстановката е нормална. Подадени са 145 сигнала за пожари. 67 от тях са възникнали в сухи треви и храсти и земеделски земи.

Европа е изправена пред все по-големи рискове от горски пожари

Европа е изправена пред все по-големи рискове от горски пожари

Европа трябва да остане начело в борбата срещу изменението на климата

До момента това е най-големият горски пожар за тази година у нас. Вследствие на силния вятър, засегнатите в него горски територии са предимно около 220 дка култури от черен бор, от тях 15 дка са унищожени от върхов пожар, а 50 дка са голини.

Над 2 000 дка са опожарените горски територии от 120 горски пожара от началото на годината досега. За сравнение през същия период на 2017 г., са били регистрирани 484 пожара със засегнати 45 111 дка, от които 9 844 дка от върхов пожар, показват данни на Изпълнителната агенция по горите.

От агенцията тълкуват, че е тревожно нарастването на броя на горските пожари през последните няколко седмици.
Броят на пожарите само през месец септември е достигнал 33 броя, а опожарените горски площи са над 800 дка, което е почти 50 % от всички засегнати от пожари горски територии за 2018 г.

ИАГ:

Не се допуска паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделски земи, по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност! 

Изключително безотговорно е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения!

Изпълнителна агенция по горите разчита на помощта от всички граждани и призовава всеки забелязал пожар в горските територии или в близост до тях, да сигнализира за това незабавно.