Европейската комисия публикува своя годишен доклад за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2017 година.

Според констатациите в документа Европа е изправена пред все повече и по-сериозни рискове от възникването на горски пожари.

Пожарите в Гърция взеха 96 жертви

Пожарите в Гърция взеха 96 жертви

Повече от 10 други са все още в болница

Докладът отчита, че през изминалата 2017 година на територията на Европа горските пожари са унищожили над 1.2 милиона хектара гори, което е повече от общата територия на Кипър. В тези пожари са загинали 127 души и огнеборци, а материалните щети са оценени за над 10 милиарда евро.

Тазгодишният доклад не взема предвид горските пожари от 2018 година, като тези в Гърция, при които загинаха около 100 души.

Докладът за 2017 година констатира явна тенденция към удължаване на сезоните на пожари в сравнение с предходните години. През 2017 г. най-критичните месеци са били месеците юни и октомври, когато смъртоносни пожари се разпростряха из Португалия и Северна Испания.

Средиземноморският регион остава най-засегнатата зона, акцентира ЕК. Необичайно сухото лято в Централна и Северна Европа обаче наскоро благоприятства големи пожари в страни като Швеция, Германия и Полша, в които това обикновено се случва много рядко.

Става ясно още, че през 2017 г. над 25 % от общата изгоряла площ се е намирала в мрежата "Натура 2000", поради което са необходими повече усилия на държавите от ЕС за възстановяването и управлението на защитените местообитания и техните екосистемни услуги, включително с оглед на предотвратяването на горските пожари, призовават от комисията.

Повечето горски пожари на територията на ЕС са били причинени от човешка дейност.

Държавите членки и институциите на ЕС следва да продължават да работят ръка за ръка, като предоставят насоки за това как да се действа при горски пожари и как да се повиши устойчивостта въз основа на националния опит и най-добрите практики.

В тази връзка еврокомисарят по въпросите на околната среда Кармену Вела заяви, че горските пожари логично се усилват заради екстремните метеорологични условия - дълготрайните суши и горещини. Това правило и гасенето на стихиите по-лесно.

Нови пожари в Гърция

Нови пожари в Гърция

Властите предупреждават за висока опасност от пожари днес

"Повече от 90 % от всички горски пожари са предизвикани от човешка дейност, поради което ЕС работи съвместно с държавите членки за превенцията и прави необходимото гражданите и лицата, вземащи решения, да са по-осведомени за рисковете от горски пожари. Трябва също да инвестираме много повече в управлението на горите, за да се гарантират най-добрите практики в целия ЕС. Лятото на 2018 г. отново ни показа колко много работа предстои да бъде свършена по превенцията, а Европа трябва да остане начело в борбата срещу изменението на климата", допълни еврокомисарят.

Лесничеи: Умишлен палеж е предизвикал пожара над Карлово

Лесничеи: Умишлен палеж е предизвикал пожара над Карлово

Пожарът е засегнал над сто декара смесени гори в Стара планина

Припомняме, най-тежкият горски пожар у нас за 2017 година беше в района на Кресненското дефиле.

При пожара тогава бяха унищожени 17 000 дка смесени гори.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогове заяви, че на мястото на изпепелените дървета ще се предприеме 5-годишна програма за залесяването на всички пострадали при пожара гори.

Тази година Агенцията по горите организира голяма информационна кампания с цел превенция на горските пожари в страната преди сухите месеци.

Засадиха 6 500 дръвчета в Стара Кресна

Засадиха 6 500 дръвчета в Стара Кресна

Най-големият горски пожар за 2017 г. унищожи 17 000 дка смесени гори