Започна залесяването на изгорелите гори над Кресна. На мястото на опожарените площи вече са засадени 6 500 фиданки от черен бор и зимен дъб. Младите дръвчета са произведени в разсадниците на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Залесяват горските площи над Кресна след пожара от 2017 г.

Залесяват горските площи над Кресна след пожара от 2017 г.

Пожарът в Стара Кресна опустоши 17 000 дка горски площи

Повече от 240 души взеха участие в залесяването на опустошените площи - служители на ЮЗДП, горските стопанства Кресна и Разлог, Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите в София и Благоевград и Дирекция на Природен парк "Витоша".

Акцията започна рано днес с почистване на площите от остатъците след изведената сеч, подготовка на тераси, изкопаване на дупки и залесяване на фиданките.

От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна
Обновена

От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна

Задържан е 30-годишен кравар

В дейностите по възобновяване на пострадалите горски територии активно участие взеха и хората, които професионално са ангажирани с потушаването на огнените стихии и ежедневно са свидетели на пораженията от тях - Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и районните служби в Благоевград, Кюстендил, Перник и Сандански.

Възстановяването на гората над Кресненското дефиле ще отнеме 50 години

Възстановяването на гората над Кресненското дефиле ще отнеме 50 години

Разчистват овъглената гора над Кресненското дефиле

Припомняме, при горските пожари в района на Стара Кресна бяха унищожени 17 000 дка смесени гори. Изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов обяви, че пожарът над Кресна е най-големият горски пожар у нас за 2017 година. По думите му е взето решение да се предприеме 5-годишна програма за залесяването на всички пострадали при пожара гори.