30-годишен кравар от Симитли - Костадин Митев е причинил пожара над Кресненското дефиле.

Той е задържан с обвинение за предизвикан по непредпазливост пожар, съобщиха на брифинг в Окръжна прокуратура-Благоевград, цитирани от БТА.

Краварят е бил наемен работник. Костадин Митев извел 70 говеда на паша миналия четвъртък край водоем над село Мечкул. Той е хвърлил на земята незагасена цигара и хукнал след животните, когато те се разбягали.

Когато обаче обърнал поглед назад, видял, че вече са пламнали треви и храсти. Втурнал се да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена от стихията. Самият той получил обгаряне по краката и разбрал, че сам не може да се справи.

Тогава звъннал на кмета на село Брежани и подал сигнал за пожара. Не е казал обаче, че го е причинил той.

Митев е направил пълни самопризнания, иззети са и негови вещи като веществени доказателства. Задържан е за 72 часа. Обвинението предвижда до 5 г. затвор, тъй като деянието му е обществено опасно. Затова и от Държавното обвинение ще искат извършителят да остане в ареста.
Според прокуратурата по настояща оценка щетите са за 3.3 млн. лева.

Екокатастрофа остави след себе си пожарът в Кресненското дефиле

Екокатастрофа остави след себе си пожарът в Кресненското дефиле

Потресаващите гледки са като от лунен пейзаж

Говедарят е бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал вината си. Едва след като бил притиснат от събраните доказателства - обгорели негови дрехи, открити във фермата, която е на километър от мястото на пожара, признал какво точно се е случило и съдействал на разследващите.
Пастирът е от ромски произход, има присъда отпреди 6 години за кражба, но към момента е реабилитиран.

На брифинга на прокуратурата е оповестено, че това е първият случай на задържан по повод пожар тази година в Пиринския край.

Най-голямата жертва на пожарите е почвата

Най-голямата жертва на пожарите е почвата

Рано е да се каже каква част от флората и фауната са изгубени

"С ареста на говедаря се слага край на спекулациите, че някой умишлено е причинил пожара, за да преследва някакви други цели", каза още Арнаудова.

Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза. Районният прокурор Борислав Ковачки уточни, че гърмежите, които са чули жители на село Мечкул, са от пукота от статичното електричество заради високата температура при пожара.

Припомняме, в продължение на дни всеки ден средно по 500 души - пожарникари, военни, горски служители и доброволци, се бориха с огнената стихия в изключително труднодостъпната местност над Кресненското дефиле.

В потушаването на пожара се включиха и 70 единици техника, включително военни, и един частен хеликоптер. Едва днес властите обявиха, че стихията е овладяна, като продължава наблюдението в района, тъй като има все още отделни огнища, които тлеят.

Заради опасност бяха евакуирани и жителите на село Влахи.