Ситуацията с пожара в Кресненското дефиле е овладяна и се очаква най-късно утре вечер огнената стихия да бъде напълно ликвидиранa. Това увери кметът на община Кресна Николай Георгиев, цитиран от БНР.

"Нещата се нормализират. Огнищата, които бяха снощи, почти вече са овладяни. Няма място за притеснение. Дано днес нещата вече да приключат. Над 600 души участват в гасенето. Мисля, че днес, най-късно до утре, огнищата да бъдат потушени. Късно снощи, в района над Кресненското ханче, имаше огнища, които започнаха пак да горят, но екипите работиха до късно и нещата са локализирани", посочи градоначалникът.

Трети ден гасят пожара в Кресна, хората от 3 села се връщат по домовете си
Обновена

Трети ден гасят пожара в Кресна, хората от 3 села се връщат по домовете си

Хеликоптери изляха 340 т вода...

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов също каза, че в голямата част пожарите са овладeни.

"Имаме едно огнище на един фронт, който е на ската срещу главния път Благоевград - Кулата. Сега правим оглед и започваме да правим полосата с цел ограничаването и потушаването на този фронт. Има достатъчно хора, но техника няма как да бъде използвана, тъй като теренът е тежък. До обяд трябва да пресрещнем огъня. Няма опасност за къщи и за хора", увери Дамянов.

Остават три активни огнища на пожара в Кресненското дефиле
Обновена

Остават три активни огнища на пожара в Кресненското дефиле

Няма опасност за хората

 

Два вертолета от състава на ВВС се включиха в гасенето на пожара в района на Кресненското дефиле

Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включиха днес в гасенето на големия пожар. Първият вертолет е излетял в 9:54 ч. и след три часа работа във въздуха се е завърнал в авиобаза Крумово за презареждане. Вторият Ми-17 се е включил в операцията по потушаването на огнената стихия в 11:14 ч. и към момента продължава да облива с вода горящите участъци от въздуха.

Екипи на ЧЕЗ-България извършват обход на всички засегнати имоти и къщи. За да избегнат риск от предизвикване на нов пожар, служителите на компанията извършват обход и изключват от мрежата всички обекти с щети по електрическата инсталация, като възстановяват поетапно електрозахранването в селата.

До момента електрозахранването е възстановено в Сенокос, Мечкул и Ракитна от община Симитли и Стара кресна, община Кресна. Работата продължава в с. Ощава и с. Милачковци, след което ще бъде възстановено и електрозахранването в тунелите на главния път Е-79. Компанията очаква до обяд работата да приключи.

Припомняме, вече четвърти ден пожарникари, горски служители, военни и доброволци се борят с пожарите край селата Сенокос, Стара Кресна, Ощава и Мечкул в Кресненското дефиле.