Към този момент има три по-активни огнища, но няма опасност за хората. Това каза комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", пред Нова телевизия във връзка с огнената стихия в Кресненското дефиле.

Местата, които са трудно проходими за пожарни автомобили, ще се гасят на ръка, допълни Бързилов.

Няма ранени при пожара в Кресненското дефиле

Няма ранени при пожара в Кресненското дефиле

Стихията обхвана около 10 хил. декара смесена гора

По думите му, на място има 4 булдозера, които работят. Там, където е трудно достъпно, се използват хеликоптери.

Бързилов изрази надежда пожарът да бъде потушен до края на днешния ден, но е много трудно, тъй като вятърът мени постоянно посоката си.

Няма опасност за селата Ощава, Сенокос и Влахи. Полицията осъществява разпоредените мерки за проверки на влизащите в селата и този режим остава за изпълнение. В селата продължава да няма ток, ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод.

Сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и на етапа всички усилия са насочени натам. Добре се развива ситуацията в посоката към с. Влахи - в голямата си част пожарът там е ограничен, но остава едно голямо огнище.

560 души работят на терен - пожарникари, военни, горски служители, 40 местни доброволци, като се очакват още толкова от София и Пловдив, които са обучени, добре подготвени и комплектовани. 

Водачите да шофират с повишено внимание по пътя Симитли-Кресна, при кривия тунел, поради задимяване на пътното платно и намалена видимост, вследствие на пожара в района на Стара Кресна.

Малко след 10 часа временно за около час беше спряно движението по главен път Е-79 в района на Кресна. Причината е силно задимяване в района. 

10 хил. декара смесена гора гори в Кресненското дефиле

10 хил. декара смесена гора гори в Кресненското дефиле

Високите температури и вятърът пречат

Военнослужещи със специализирана техника продължават и днес да оказват помощ в гасенето на големия горски пожар. От 6:30 ч. тази сутрин на терен действат 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 - Благоевград и 37 военнослужещи с 6 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 - София.

От Министерството на отбраната уточняват, че два вертолета Ми-17 от състава на авиобаза Крумово са се включили в потушаването на пожара. Те са излетели в 9 часа. До 12 часа екипажите на двата вертолета са изпълнили около 30 захода и са излели близо 60 тона вода над труднодостъпния терен.