Всички огнища на пожара в Кресненското дефиле са ограничени и овладяни. Това обяви на брифинг в кризисния щаб министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той благодари на всички, включили се в овладяване на стихията и отчете отличния резултат от спасителната операция, която приключи без жертви и пострадали.

Навсякъде по периметъра е спокойно, няма пламъчно горене, единични са огнищата, които продължават да тлеят в центъра на целия пожар. Според директора на ГДПБЗН главен комисар Николов те не са опасни, но хеликоптерът остава в готовност в Симитли.

Отмениха евакуацията на с. Влахи, пожарът е под контрол

Отмениха евакуацията на с. Влахи, пожарът е под контрол

Трети хеликоптер се включва в гасенето

През следващите дни пожраникарите остават на терен за наблюдение. Дъждът е позволил пожарът да бъде свален на земята, да не е върхов.

"Ситуацията е под контрол, бдителността ни продължава, за да не допуснем неговото възобновяване", заяви Николов.

Тъй като огнената стихия е овладяна, се закрива и самият кризисен щаб. Припомняме, преди шест дни по заповед на министър-председателя Бойко Борисов бе активиран Националният план за защита при бедствия, в частта за заплаха от голям пожар.

Евакуираха жителите на село Влахи
Обновена

Евакуираха жителите на село Влахи

Продължава гасенето на пожарите в Кресненското дефиле

Всеки ден средно по 500 души - пожарникари, военни, горски служители и доброволци, участваха в действията по овладяване на стихията. Включени бяха и средно 70 единици техника, два военни, а в днешния ден и един частен хеликоптер.

Хора вече могат да се завръщат по населените места, за гарантиране на спокойствието обаче остава в сила контролираният достъп. Навсякъде е възстановено електроподаването, включително и в тунела, далекопроводите също са пуснати. Нормализирано е движението по пътя в района на пожара.

Очакват до понеделник вечер пожарът в Кресненското дефиле да бъде ликвидиран
Обновена

Очакват до понеделник вечер пожарът в Кресненското дефиле да бъде ликвидиран

Ситуацията е овладяна, увериха местните власти

Тепърва предстои изясняване на размера на нанесените щети, като ще бъде направено предложение за изготвяне на независима експертиза за поразените площи и направените от държавата разходи за провеждане на операцията.

Вътрешният министър отново отправи апел към водачите - да пропускат специализираната техника и да не хвърлят през прозорците на автомобилите фасове, които биха могли да предизвикат нови пожари. Валентин Радев призова и жителите да бъдат особено внимателни при боравенето с огън.

Прокуратурата и МВР продължават следствените действия за установяване на причините за разразяване на пожара. "Важно е те да бъдат изяснени, за да може в бъдеще подобни случаи да бъдат предотвратени", заяви министър Радев.

"Няма жертви и пострадали нито сред местните хора, нито сред участниците в гасителните действия - това е много добър резултат от спасителната операция", заключи министър Радев и отправи благодарности към всички, включили се в действията по потушаване на пожара.

 

Остава и полицейското присъствие в района на Стара Кресна, Ощава и Влахи, включително и на главния път. След отмяна на евакуацията тази сутрин в село Влахи до момента са се завърнали 16 от евакуираните общо 27 души.