Принудителната евакуация на село Влахи е отменена и хората ще бъдат поетапно връщани в селото. Това заяви главен комисар Николай Николов на брифинг в района на Кресненското дефиле.

От думите му стана ясно, че ситуацията в село Влахи е под контрол и евакуацията може да бъде отменена.

Евакуираха жителите на село Влахи
Обновена

Евакуираха жителите на село Влахи

Продължава гасенето на пожарите в Кресненското дефиле

Полицията има за задача да въведе хората по собствените им домове, каза Николов. По думите му нощта е била драматична, защото са възникнали две много тежки нови огнища между село Сенокос и село Ощава.

"Колегите успяха да се справят чудесно, поздравявам ги за това. Не допуснаха село Ощава отново да бъде опожарено. Днес, на първо място включваме още един хеликоптер - трети, на частна фирма, които изявиха желание да се включат в гасенето на пожара", обясни главния комисар.

Най-голямата жертва на пожарите е почвата

Най-голямата жертва на пожарите е почвата

Рано е да се каже каква част от флората и фауната са изгубени

Пожарникарите са направили нови просеки, по стари горски пътища. С това действие са установили контрол върху разпространението на пожара в посока парка Пирин, изтъкна Николов.

Основната задача е огънят да бъде категорично прекъснат към парка и с това опасността за парка да е приключила.

За ситуацията в Скалата - Кривия тунел комисар Николов обясни, че е под пълен контрол и нещата стоят добре.

Гасенето ще е съсредоточено върху участъка, който е в близост до трасето на газопровода. "Дъждът няма да реши проблема, но ще подпомогне пожара да не е върхов", обяснява Николов.

600 души продължават усилията за ликвидиране на пожара, а надеждите са, че днес огнището ще бъде загасено.

Пожарите в Кресненското дефиле продължават

Пожарите в Кресненското дефиле продължават

Няма опасност за жителите на околните села

Модулни групи от състава на Сухопътните войски и днес продължават да оказват помощ на "Пожарна безопасност" в гасенето на пожара край селата Ощава и Влахи.

От 07.00 ч. тази сутрин 50 военнослужещи с техника от военно формирование 56 040 - Благоевград и 37 военнослужещи със специализирана техника от състава на военно формирование 42 600 - Мусачево гасят нововъзникнлия през нощта пожар. Новото огнище е в борова гора със суха растителност.

Директорът на ОДМВР - Благоевград старши комисар Николай Хаджиев заяви, че след отменена евакуацията в село Влахи, започват поетапното въвеждане на жителите в селото. Има контролиран достъп откъм селата Влахи и Стара кресна, за да се гарантира сигурността в района.

Екстремална опасност от пожари в 12 области

Екстремална опасност от пожари в 12 области

В останалата част също има голяма опасност заради жегата

Старши комисар Хаджиев каза, че разследването продължава, в непрекъснат контакт са с Районната и Окръжна прокуратурата, продължават и процесуално - следствените действия.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов благодари на екипите, които са работили през нощта. "Надявам се, с помощта на времето днес да имаме добри новини", допълни още той.