Агенцията по горите започва масирана информационна кампания с цел превенция на горските пожари в страната.

Владимир Константинов от агенцията заяви пред БНР, че всяка година в България възникват около 600 пожара, при които изгарят около 100 000 декара гори.

По думите на Константинов през последните години у нас се наблюдава намаление на площите, засегнати при горски пожари. Това било заради бързата реакция и доброто техническо оборудване на горските служители.

"Към момента имаме някъде около 12-13% от горската територия, която е наблюдавана от системи за наблюдение и автоматично откриване на горски пожари", посочи Константинов.

Той припомни и че се очаква обхватът на автоматизираните системи за наблюдение да бъде увеличен с проекти, финансирани с евроапри.

Засадиха 6 500 дръвчета в Стара Кресна

Засадиха 6 500 дръвчета в Стара Кресна

Най-големият горски пожар за 2017 г. унищожи 17 000 дка смесени гори

Сега глобата за предизвикване на горски пожар варира между 500 и 1 000 лева. Ако пожарът е сериозен обаче, причинителите ги чакат по-сериозни наказания. Такъв е случаят от миналата година с горския пожар, който възникна в Кресненското дефиле.

"Причинителят, който предизвика пожара в Кресна, не е на свобода. За такива големи пожари наказанията са дори затвор, който в зависимост от тежестта на наказанието може да бъде до 10 години", обясни Константинов.

От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна
Обновена

От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна

Задържан е 30-годишен кравар