Пожарът, възникнал край с.Дъбово вчера, в момента се е развил на два фронта, съобщиха от ОДП-Стара Загора.

В южна посока обхванатата територия между селата Змейово и Шаново е около 6 кв. км. Оънят е спрян на 1,5 км от с.Змейово и от няколко часа развитието му е ограничано.

Силите на РСПБЗН - Стара Загора с 4 противопожарни автомобила, Държавно лесничейство, Дирекция "Гражданска защита", 105 военнослужещи от Втора тунджанска лека пехотна бригада и граждани - доброволци полагат усилия за неговото овладяване. В гасителните действия участват и 62 служители на РПУ - Стара Загора. Пет тежки верижни машини на Мини Марица Изток" ЕАД и МО положиха минерализована ивица източно от селото. В момента там работят една тежка верижна машина и един трактор Kатер Пилар.

От община Стара Загора са изпратени водоноски и трактори, които разорават полоси северно от Змейово. Със съдействието на кмета на община - Стара Загора д-р Евгений Желев в района се извършва и въздушно пожарогасене с два самолета с вместимост 2 кубика, собственост на фирма "Тракия Ер".

Селото и полигон Змейово не са застрашени. В момента 117 военнослужащи и техника от военния модул на Карловската бригада, служители на Държавно лесничейство и РУГ и огнеборци от Казанлък и Чирпан, подпомогнати от три тежки верижни машини и 4 авторазливни станциии (АРС), 4 противопожарни автомобила, 6 водоноски се борят с огнената стихия на северния фронт на пожара, който се развива в силно пресечена местност в подножието на Стара планина и към момента е обхванал над 4 кв. м.

В пожарогасенето, разузнаването и охраната на пожара участват и около 50 служители на РПУ и ОДП. Към мястото се придвижват 6 противопожарни автомобила с 20 души личен състав от летище "Граф Игнатиево".

Общо засегнатата от пожара започнал вчера в с.Дъбово площ, към момента е над 30 кв. км.