Горският пожар над село Югово, община Лъки, който вчера беше локализиран, се е разгорял отново през нощта, съобщи БНТ.

Площта на пожара е приблизително 100 декара - иглолистна и широколистна гора. Местността е труднодостъпна и безводна, което създава големи проблеми при гасенето.

Възникнало е и второ огнище, към което също са изпратени сили и хора. Гасят огнеборци от Чепеларе, Асеновград, Лъки и Пловдив. На помощ са и горски служители от стопанствата на Хвойна и Смолян.

Заради труднодостъпната местност там се ползват високопроходими коли, които качват вода с двутонни цистерни, предоставени от местното рудодобивно предприятие.

Екипи продължават да следят огнищата в Рила

Екипи продължават да следят огнищата в Рила

Огънят е засегнал около 40 дка гора

Близо три седмици военни със специализирана техника от състава на Българската армия оказват помощ за погасяването на полските и горските пожари, възникнали в различни райони на страната, съобщи Министерство на отбраната (МО).

Във въоръжените сили са подготвени да защитят и подпомогнат населението при природни бедствия 22 формирования, разпределени в 5 зони. Те се поддържат в готовност за действие и изпълняват задачите си във взаимодействие с държавните органи, министерства и ведомства и органите на местната администрация.

От 22 юли до 12 август тази година в гасенето на пожари, възникнали в различни райони на страната са участвали 11 формирования от състава на Сухопътните войски и военни, и 1 вертолет "Кугър" от състава на Военновъздушните сили.

В този период в изпълнение на задачите по гасене на пожари са участвали общо 453 военни със 78 единици техника. Извършени са 385 водохвърляния с нальот 48 часа от вертолет "Кугър".

Военни са помагали в гасенето на полски и горски пожари, възникнали в района на с. Планиново, община Тополовград, в землището на гр. Твърдица, в землището на село Брягово, община Хасково, в района на с. Розино, община Карлово, в землището на с. Старосел и с. Кръстевич, община Хисаря, в землището на с. Свирачи, община Ивайловград, в землището на с. Петрово, община Сандански, в района на село Михилци, община Хисаря, в района на селата Долна Махала, Горна Махала, Иван Вазово, община Калояново.

По искане на ръководството на ВИК - Пловдив от 4 август- Сухопътните войски са предоставили 4 водоноски тип АЦПВ - 1200 за аварийно водоснабдяване на населени места на територията на област Пловдив за срок от 3 месеца.

На 12 август военни от 24-а авиационна база - Крумово с вертолет "Кугар" са се включили в дейностите за погасяването на пожара, възникнал в района на Боровец в Рила планина. Огънят беше обхванал над 15 декара иглолистна гора в труднодостъпен район с надморска височина 2150 метра. Благодарение на помощта от въздуха пожарът беше максимално ограничен, въпреки промените в посоката на вятъра. За близо 4-часовата борба с огнената стихия бяха изпълнени 15 захода и хвърлени 24 тона вода. От 12.00 ч. екипажът на вертолета се включи и в потушаването на големия горски пожар, възникнал в Родопите, в труднопроходимия район на село Югово, община Лъки.

Същия ден 48 военни от зенитно-ракетния дивизион и 3-и механизиран батальон на 61-а механизирана бригада заедно с рота от Служба "Военна полиция" с 9 единици техника оказаха помощ за потушаването на пожара, възникнал край село Черничево, община Хисаря, област Пловдив.

Военни и техника от ВВС и от Сухопътните войски продължават и днес, 13 август, да оказват помощ за потушаване на големия горски пожар в Родопите в района на село Югово, Община Лъки. Тази сутрин от 08.00 ч. 31 военни от 4-и артилерийски полк - Асеновград са се включили в гасенето на пожара на терен. Вертолет "Кугар" с екипаж от 24-а авиационна база Крумово е излетял в 9.17 ч. , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване "bambi bucket", с вместимост до 2 т. вода.

Действията на военните е са в координация с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и останалите институции, които участват в гасенето на огъня.

Гасенето на пожари от въздуха е сложна екипна работа, която изисква висока концентрация по време на полета и отлична комуникация и взаимодействие между всички членове на екипажа на вертолета и пожарникарите на земята, за да се постигне максимална ефективност при овладяване на огнената стихия, обясняват от МО.

Неоценима е и помощта на военнослужещите от Сухопътните войски, които помагат за овладяването на огнената стихия в труднодостъпни райони.