Пожар, бушуващ на територията на Северна Македония край град Пехчево, приближава към границата с България. Областният управител Николай Шушуков и служители на ДГС-Симитли заминаха на оглед към с. Дебочица, най-близкото населено място до бедствието, съобщава БГНЕС.

Гъст дим се издига на запад от Симитли и Благоевград, вятърът запраща дима и към Дупница.

Ако продължава да се разраства до час огънят може да влезе и на българска територия

40 пожара са загасени в страната от началото на деня

40 пожара са загасени в страната от началото на деня

Кърджали, Ямбол, Пловдив, Ловеч, Велико Търново, Смолян, София-област, Кюстендил и София.

От Община Симитли са предупредили хората в по-високите села да са внимателни. Предупредени са всички кметове на високопланинските села да започнат превантивна евакуация на хората от селата Сушица, Сухострел и Брестово. В тях има малко жители, но пък повечето от тях имат животни.

Припомняме, че българското външно министерство предупреди за обявеното кризисно положение в съседната ни страна. Ограниченията включва забрана за придвижване на граждани в горски територии за един месец - до 5 септември.

Българска група пожарникари замина за Република Северна Македония да окаже помощ на съседката ни за борба с бедствието в Пехчево.

25 пожарникари с 3 пожарни помагат на Северна Македония

25 пожарникари с 3 пожарни помагат на Северна Македония

Разпореждането е на служебния премиер Стефан Янев

Припомняме, на спешно заседание в Министерския съвет вчера беше взето решение да спрат всички дейности по почистване на земеделските земи и стърнищата, които често са предпоставка за пожари. Поне до средата на август ще остане критично положението заради високите температури, засушаването и вятъра, предупреди главен комисар Николай Николов.

България вече даде две жертви в борбата със стихията. 

Само за днес в страната са загасени 40 пожара. Жителите на пловдивското село Кръстевич, което от седмици се бори с безводие, твърдят, че са имали шанс да се справят бързо с пожара, който обхвана и Старосел, но чешмите са сухи и така е изгоряло туристическото стопанство.

В село Старосел обявиха бедствено положение и евакуираха хората.