Пожарникари помагат за преодоляване на бедственото положение на територията на община Лом, съобщиха от МВР.

Усилено е дежурството на оперативния състав на дирекцията за оказване на необходимата помощ на общината. В помощ на общината е и четиричленен екип с автоцистерна от доброволното формирование на Вълчедръм.

Бедствено положение заради безводие в Лом

Бедствено положение заради безводие в Лом

Причината е тежка авария и невъзможност за ремонт на водопровод

На територията на Лом е предислоцирана специализирана техника от съседните области. Към момента от пожарната са осигурени цистерни за питейна вода и авторазливни цистерни. Превозени са 7000 л бутилирана минерална вода с контейнеровоз на пожарната служба.

В сътрудничеството с БЧК ще бъде извършена доставка на допълнителни 14 000 л бутилирана вода, осигурена от дарители.

В петък се предвижда техниката на пожарната да превозва вода до определените от оперативния щаб места. Очаква и утре да доставят 14 000 литра вода.

Припомняме, след авария на основен водопровод в Лом около 30 000 души от града и околните села са без вода за почти цяла седмица.

Липсата на вода затвори детските градини и училищата. Блокирана е работата на предприятия и на някои здравните услуги.

Аварията е на водопровода край село Добри дол, уточни bTV. Ремонтът на стария водопровод изисква много усилия, по-бързото решение е възможно само чрез пускането на вече изграден участък от новия водопровод.

"Около четири милиона и половина лева са ни необходими за довършване на този целия участък, който е най-компрометиран", обясни Пенка Пенкова, кмет на Община Лом, която уточни, че продължават преговорите с МРРБ за финансиране на проекта.