Учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него се проведе край Сандански, съобщиха от МВР. Това е петото поред такова учение съвместно между ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и Гражданска въздухоплавателна администрация проведоха

Тази година тренировката се проведе на територията на община Сандански в силно пресечена местност, доближаваща максимално условията на алпийски терен. Основната цел на учението, планирано за провеждане през 2020 година, но отложено заради епидемиологичната обстановка, е да се усъвършенства координацията между екипите от различните структури, имащи отговорност за реакция при подобни инциденти и да се повиши тяхната практическа подготовка. В разиграването на сценария участие взеха екипи и представители от основните структури на Единната спасителна система.

Снимка 534995

Източник: БГНЕС

Според игровата ситуация на 16 юни около 9,40 ч. при добри метеорологични условия, екипажът на самолет Airbus А320, превозващ на борда си 150 пътника, докладва за отказ в управлението на машината. Малко по-късно, на 1200 м надморска височина, екипажът информира за невъзможност за управление и се взима решение за аварийно кацане. Последната комуникация и радарна информация от и за самолета е от района на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в гората, източно от града. Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада самолет. Мястото на падането, при което самолетът се възпламенява и огънят обхваща гората, представлява труднодостъпен пресечен терен. Веднага е задействан Националният план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. На мястото на инцидента незабавно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и информационните технологии, на отбраната, на здравеопазването, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.

Снимка 534993

Източник: МВР

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението " гл. комисар Николай Николов коментира, че това учение е много ценно за тях, защото трябва да бъдат подготвени за подобни инциденти.

По думите му в момента се трупало безценен опит - както за екипите на терен, така и за пожарникарите и спасителите в страната, на които ще бъде предоставен филм от учението за учебната им програма.

Гл. комисар Николов допълни, че най-важната задача, която се решава в хода на учението е координацията между ведомствата, включително и МВнР.

Утре учението продължава с анализ на предприетите действия и семинарна част.

Снимка 534996

Източник: БГНЕС

Действията на екипите бяха наблюдавани от зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев, изпълняващия длъжността главен секретар гл. комисар Стоян Темелакиев, директора на ОДМВР-Благоевград ст. комисар Георги Кандев, директора на РДПБЗН комисар Георги Пърмаков, кмета на община Сандански Атанас Стоянов и представители на участващите в учението институции.