Правителството одобри допълнително плащане в размер на 114 млн. лв. по бюджета на Столична община за изграждане на участък от софийското метро и по други пера, свързани с градския транспорт на София, съобщи Правителствената информационна служба.

От тях 40 млн. лв. са предвидени за изграждане на линия 3, етап 3, лот 2 на софийския метрополитен в участък ст. "Шипка" - ж.к. Гео Милев" (р-н "Слатина") - София Тех Парк/Зала "Арена Армеец - бул. "Цариградско шосе", в т.ч. за изграждане на съпътстваща инженерна инфраструктура, паркинг към метростанция и закупуване на метровлакове.

Четири млн. лв. се отпускат за вътрешноградския транспорт. С това ще се осигури възможност за компенсиране в по-голяма степен на нетните разходи от изпълняваните услуги в съответствие с Регламент 1370 на ЕП и Европейския съвет относно обществените услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт, като по този начин ще се създадат предпоставки за безпроблемното функциониране на обществения градски транспорт на територията на столицата.

Осигуряват се и допълнителни средства за покриване на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози за определени категории граждани, предвидени в нормативните актове, в размер на 20 млн. лв.

Фандъкова очаква пари за транспорта при актуализацията на бюджета

Фандъкова очаква пари за транспорта при актуализацията на бюджета

Министерството на транспорта ще подкрепи исканията на Столична община