Ако остане частна собственост, каквато е в момента, пречиствателната станция в курорта "Албена" не би могла да се възползва от безвъзмездните европейски средства за подобряване на водоснабдяването. Съоръжението обслужва хотелите в комплекса, както и съседните населени места Кранево и Оброчище.

На среща в МРРБ са обсъдени възможностите пречиствателната станция за отпадни води на "Албена" АД да бъде предоставена за управление на ВиК Асоциацията в област Добрич, като по този начин собствеността стане публична.

ВиК-Добрич вече е подало проекта за кандидатстване по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., но собствеността на станцията в Албена е пречка пред отпускането на средствата от ЕС.

Проектът за подобряване на водоснабдяването предвижда инвестиции за реконструкция на ВиК мрежи, помпени станции, резервоари, водни кули, модерни системи за дезинфекция и довеждащи водопроводи в Добрич, Каварна, Балчик. Включено е и модернизиране на пречиствателните станции за отпадни води в Албена, Каварна и Балчик и изграждане на нови колектори за дълбоководно заустване, което ще гарантира чистотата на морската вода в района.

Договорено е създаване на комисия от експерти, която в най-кратки срокове ще направи проверка на място и изготви балансирано решение за бъдещето на пречиствателната станция, което е изгодно за всички засегнати страни. Целта е в кратки срокове проектът на ВиК - Добрич да получили "зелена светлина" за реализация на проекта.

Водата в Добрич и "Албена" да не се пие, съветва РЗИ

Водата в Добрич и "Албена" да не се пие, съветва РЗИ

Заради обилните валежи

На срещата са присъствали министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, кметът на община Балчик Николай Ангелов и областният управител на Добрич Васил Карапанчев. В срещата се включиха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, изпълнителният директор на Български ВиК холдинг Илия Илиев, председателят на Надзорния съвет на холдинга Николай Цонев, управителят на ВиК - Добрич Тодор Гигински, съветниците на регионалния министър Николай Ганев и Атанас Паскалев и др.