Областна дирекция по безопасност на храните в Русе е приведена в състояние на повишена епизоотична готовност с цел недопускане на разпространение на африканската чума по свинете в областта. Това стана от думите на заместник областния управител на Русе Свилен Иванов на заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия. 

Налагат се ограничителни мерки за движение на живи животни от Северна в Южна България и също така се забранява контактът на домашни с диви животни.

Собствениците на свиневъдни обекти ще трябва незабавно да информират обслужващия и официалния ветеринарен лекар, ако забележат повишена смъртност при свинете.

Африканска чума по свинете и у нас

Африканска чума по свинете и у нас

Заразата е констатирана при четири диви прасета в Добричко

Кметовете също ще трябва да подават постоянно информация към органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните при констатиране на нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства.

По думите на зам. областният управител, Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да уведомяват официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи при първична обработка на отстреляните диви свине.

"Ако не е регистриран обекта, не трябва да се подчерта обезщетение от държавата.", подчерта Свилен Иванов.

Припомняме, че първият случай на африканска чума в България беше регистриран през ноември 2018 г. в област Добрич. 

На 9 януари тази година бяха открити огнища на афиканска чума по дивите свине на границата с България, в близост до Плевен и Русе. 

Преди седмица пък беше отчетен нов случай на заразата у нас, но този път в Девня. 

В Силистра обсъждат мерки срещу африканската чума по глиганите

В Силистра обсъждат мерки срещу африканската чума по глиганите

Унищожено е румънското прасе