Жителите и собственици на фирми излязоха на протест в Гоце Делчев. Те настояват граничен пункт "Илинден - Ексохи" да се отвори за движение за леки автомобили. В момента през пункта могат да преминават само камиони, съобщава БНТ.

Протестиращите вече затвориха кръстовището, което е на края на града и е връзката с въпросния граничен пункт. Те настояват "Илинден - Ексохи" да бъде отворен в най-скоро време, защото заради неговото затваряне, което е от около близо година, много сериозни загуби търпи икономиката в целия регион, а причините за това са няколко. На първо място - голяма част от фирмите, които са от района, работят с фирми от Гърция, а дейността им е сериозно затруднена заради затварянето на пункта.

Другата причина да искат да се отвори и за леки автомобили, е че голяма част от хората работят в Гърция, като си пътуват сутрин и вечер се прибират. От една година вече това не е възможно и съответно те са загубили работните си места. Според протестиращите няма никаква логика да може да се преминава с тежкотоварен автомобил през светлите части на деня, а с лек автомобил това да не се случва.

Протестиращите обясниха, че това е началото на техните искания и днес това е предупредителен протест. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те се заканиха, че в най-скоро време ще блокират единствения отворен пункт с гръцката ни съседка в региона, а именно "Кулата - Промахон".

Според хората от протеста, ако се отвори "Илинден - Ексохи", ще се облекчи сериозно трафикът на граничен пункт "Кулата", който е доста затруднен от около месец.

Припомняме, че служебният министър-председателят Стефан Янев по време на срещата си с посланика на Гърция на 14 юни 2021 г. е обърнал внимание, че би било от голяма полза за бизнеса и туризма, ако всички ГКПП между България и Гърция бъдат отворени за преминаващи.

МВнР работи за нормализиране на трафика на границата ни с Гърция

МВнР работи за нормализиране на трафика на границата ни с Гърция

Да се отвори "Илинден -Ексохи" за пътници